ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Αν η ΕΕ θέλει να έχει αξιοπιστία, να μην επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία

Χριστοδουλίδης: Αν η ΕΕ θέλει να έχει αξιοπιστία, να μην επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία
ΙΝΤΙΜΕ

Στην πολιτική που οφείλει να εφαρμόσει η ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην αξιοπιστία των θεσμών της «Γηραιάς Ηπείρου» αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αν η ΕΕ επιθυμεί να έχει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να μην υιοθετεί προσεγγίσεις τύπου "δύο μέτρα και δύο σταθμά" ούτε να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «όλα τα θέματα που συζητούμε είναι αλληλένδετα», προσθέτοντας ότι τα ζητήματα που συζητώνται δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Σημειώνεται πως στην προτροπή προς την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία να προετοιμαστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αφενός ανακοίνωσε τη συναίνεση των «27» για την επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα, αφετέρου ανακοίνωσε τη συναίνεση των υπουργών να προετοιμαστεί τεχνικά μια πρόσθετη λίστα περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, οι κυρώσεις ενδεχομένως να βάλουν στο «στόχαστρο» τα τουρκικά πλοία, αλλά για την ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί μόνο λίστα ατόμων που σχετίζονται με την αντιπαράθεση.

Η νέα αυτή λίστα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προς υιοθέτηση.

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται» τόνισαν χαρακτηριστικά Μπορέλ και Μάας, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να ανοίξει ο διάλογος.

Ο κ. Μπορέλ προέτρεψε, μάλιστα, την Άγκυρα να ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μίλησε και για «απογοήτευση» της ΕΕ για τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ