ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό στην Ανατολική Μεσόγειο
AP PHOTO

Μήνυμα προς τον λαό με αφορμή τον εορτασμό της 98ης επετείου από τη νίκη των κεμαλικών δυνάμεων στο Μικρασιατικό μέτωπο απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι επιτυχίες μας από τη Συρία έως τη Λιβύη και από τον ενεργειακό τομέα στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο έως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ξεκάθαρη ένδειξη της βούλησής μας να προασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», τόνισε ο Ερντογάν κατά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ σήμερα το πρωί στην Άγκυρα και συνέχισε λέγοντας:

«Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό και τον εκβιασμό και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υποδεχτούμε το 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, ως μία πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό του μήνυμα, ο Τούρκος πρόεδρος, δυναμιτίζοντας την κλιμακούμενη ένταση σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, είχε τονίσει τα εξής:

«Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι όσοι προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα μας εκτός της Ανατολικής Μεσογείου είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν πριν από έναν αιώνα να προχωρήσουν σε κατοχή της πατρίδας μας».

«Το έθνος μας δεν θα διστάσει να ακυρώσει τις επιδιώξεις τους στη "Γαλάζια Πατρίδα", ανάλογες με εκείνες της Συνθήκης των Σεβρών, όπως και τότε το έθνος μας βγήκε νικητής παρά τις ανέχειες και την έλλειψη δυνατοτήτων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας.

«Η Ελλάδα μπορεί να εργάζεται σε περιοχές που έχει δικαιώματα, εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτό. Δεν μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας πριν από χρόνια είναι σε ισχύ και αυτό είναι αιτία πολέμου», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε εκπομπή φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού.

«Αυτό είναι αιτία πολέμου», επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες».

Πρόσθεσε δε ότι θα εκδίδονται Navtex κατά διαστήματα και «τμηματικά», ώστε το Oruc Reis να μετακινείται σε διαφορετικές περιοχές κάθε φορά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

«Οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του τριμήνου το Oruc Reis θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Η προκλητική δήλωση Οκτάι

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σχολίαζοντας τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, είπε:

«Εάν η προσπάθεια της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;».

«Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι; Το έθνος μας όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του δεν ακούει κανέναν. Δεν το νοιάζει όποιο και αν είναι το τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

«Η Τουρκία θα προστατεύσει πάση θυσία τα δικαιώματα της σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της Ανατολικής Μεσογείου, σε κάθε κυβικό μέτρο εκείνων των υδάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

«Λέμε στην Ευρώπη το εξής: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα δικαιώματα της περιλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους».

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το 'Αρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελεσίγραφο από την ΕΕ

Τελεσίγραφο έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στραφούν σε κυρώσεις.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει ως αντικείμενο τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και έτσι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με τη γειτονική χώρα, μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις θα βρεθούν στο τραπέζι.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο. Όπως τόνισε, θέλει το επόμενο διάστημα να προσπαθήσει τόσο ο ίδιος, όσο και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γερμανία, να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ