ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Μάρτιο κρίνονται Σένγκεν και αξιολόγηση

Τον Μάρτιο κρίνονται Σένγκεν και αξιολόγηση
REUTERS

Ο Μάρτιος θα είναι κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση, καθώς ενώ η Ελλάδα όπως και όλη η Ευρώπη δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει και τα ανοιχτά ζητήματα στο οικονομικό πεδίο.

Η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης προκαλεί ήδη ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, ενδεικτικό της οποίας ήταν η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην οποία ο Αμερικάνος υπουργός παραδεχόταν ότι απομένει να γίνει «σημαντική δουλειά» μεταξύ των δύο μερών και καλούσε «να ολοκληρωθει χωρίς καθυστέρηση η αξιολόγηση του προγράμματος».

Την ίδια στιγμή, εντύπωση έχει προκαλέσει σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που αναφέρει πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου, δηλαδή κινδυνεύει πάλι με χρεοκοπία.

«Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

«Το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο γ΄ πακέτο διάσωσης. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», επισημαίνεται επιπλέον.

Κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον της Σένγκεν

Παρόλα αυτά, την επόμενη εβδομάδα τα κυβερνητικά σχέδια θα περιστραφούν κυρίως γύρω από την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε και Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Στη σύνοδο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Σενγκεν που κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό την πίεση των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν κάθε μέρα στην Ευρώπη. Τα μηνύματα έως τώρα δεν είναι θετικά καθώς χώρες των Βαλκάνιων και η Αυστρία αποφάσισαν να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές εντός των συνόρων τους στα 580 άτομα τη μέρα, ενώ οι καθημερινές αφίξεις στη χώρα μας ξεπερνούν τις 3.0000.

Επιπλέον, χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανακοίνωσε πως η χώρα του δε θα ανοίξει τα σύνορα της για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία από την πλευρά της δε φαίνεται για την ώρα να έχει τη διάθεση ή τον τρόπο να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ζήτημα κάτι που, όπως είχε αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαφανεί στο θέμα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Πέμπτη επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η επίσκεψη του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα έχουν προηγηθεί επισκέψεις του και σε άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου όπως και στην Αυστρία, τη χώρα που πρωτοστατεί στις φωνές που ζητούν την έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.

Παράλληλα, την πραγματοποίηση συνάντησης στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας χωρών που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

«Την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στη διαδρομή απ' όπου περνούν οι πρόσφυγες», ανέφερε ο ΥΠΕΣ της Σερβίας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Pink".

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα προετοιμάζει η Κομισιόν. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό έκανε γνωστό την Παρασκευή ότι προετοιμάζεται ένας μηχανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Καραβάνια εγκλωβισμένων προσφύγων σε όλη τη χώρα -Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά
Σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και οικογένειες 20.000 πρόσφυγες
Σχέδιο για αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα ετοιμάζει η ΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ