ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιμέτωποι για το προσφυγικό Φερχόφσταντ-Πιτέλα στο συνέδριο του Ποταμιού

Αντιμέτωποι για το προσφυγικό Φερχόφσταντ-Πιτέλα στο συνέδριο του Ποταμιού
Το Ποτάμι

Δυο σημαντικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ και ο επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα διασταύρωσαν τα ξίφη τους με άξονα το προσφυγικό στο συνέδριο του Ποταμιού που διεξάγεται στο Περιστέρι.

Ο κ. Φέρχοφσταντ ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς το ρόλο της Τουρκίας αναφέροντας: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πιτέλα ο οποίος είπε: «Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δις. Ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της αλληλεγγύης».

Εκτός από το προσφυγικό οι δύο πολιτικοί ερωτήθηκαν και για την ελληνική κυβέρνηση με τον Γκι Φέρχοφσταντ να είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό: «Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει». Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε: «Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ