ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι
Ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν Associated Press

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον σεΐχη Αλ Ναχιάν για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τη διεύρυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε όλους τους τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σούδα της Κρήτης σταθμεύουν από την περασμένη εβδομάδα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα μεταγωγικό C-130, ένα μεταγωγικό C-27 και ένα ιπτάμενο τάνκερ των Εμιράτων, τα οποία συμμετέχουν σε από κοινού εκπαιδεύσεις και περιπολίες με ελληνικά μαχητικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.

Εξάλλου, μετά τη συμφωνία για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποιήθηκε, χτες Δευτέρα, η πρώτη ισραηλινή εμπορική πτήση μεταξύ των δύο χωρών.

Αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ήταν στο αεροπλάνο, συνοδεύοντας Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Τελ Αβίβ στο Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες με τους ομολόγους τους στο Εμιράτο, στο πλαίσιο του σχεδίου για το οποίο μεσολάβησε ο Λευκός Οίκος.

Το Boeing 737 έλαβε άδεια να πετάξει μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, στην επίσημη πρώτη για τον ισραηλινό αερομεταφορέα El Al, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ταλ Μπέκερ λίγο πριν την απογείωση.

Η πτήση θα είχε διαρκέσει επτά ώρες εάν δεν είχε επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, είπε ο Μπέκερ. Αντ 'αυτού χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες. Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Ο ανώτερος σύμβουλος και ο γαμπρός του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο'Μπρίνεν και ο Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μίρ Μπεν-Σαμπάτ, όλοι μίλησαν εν συντομία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν τη Δευτέρα το πρωί.

«Πρόκειται για μια ιστορική πτήση και ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεκινήσει ένα πιο ιστορικό ταξίδι για τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», δήλωσε ο Κούσνερ και πρόσθεσε: «Το μέλλον δεν πρέπει να καθορίζεται από το παρελθόν».

Σημειώνεται ότι ο γαμπρός του Τραμπ εργάζεται για να πουλήσει τα τουρκικά υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, την μεταβίβαση των οποίων μπλόκαρε το Κογκρέσο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή στους εχθρούς της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ