ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεων συνέχεια από την Τουρκία για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κύπρο

Αντιδράσεων συνέχεια από την Τουρκία για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κύπρο
Luis M. Alvarez / ASSOCIATED PRESS

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στην Τουρκία η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά την ανακοίνωση, για την οποία διαμαρτυρήθηκε αμέσως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σειρά πήρε το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση λάθος και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα να προστατέψει τα δίκαια και τα συμφέροντα του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή ενθαρρύνει τις παράνομες απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Η Τουρκίας και η "ΤΔΒΚ" δεν μπορούν να υποχρεωθούν να λάβουν αποφάσεις που δεν είναι σύμφωνες με το δίκαιο, τη διπλωματία και την κυριαρχία. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου στη βάση της κυριαρχίας, και η Ελλάδα καταστρέφει τη βάση αυτή με πειρατικές συμφωνίες. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ποτέ δεν θα καταπατήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη έχει την ικανότητα να προστατέψει τα δίκαια και τα συμφέροντα της "ΤΔΒΚ". Το μήνυμα του προέδρου μας είναι ξεκάθαρο. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα και δεν κάνουμε υποχωρήσεις όσον αφορά στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία αδικία εις βάρος της "ΤΔΒΚ"».

Και ο Ερσίν Τατάρ

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κατοχικού πρωθυπουργού και εκλεκτού του Ερντογάν στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Ερσίν Τατάρ απέδωσε μεν την απόφαση των ΗΠΑ σε πολιτική σκοπιμότητα εν όψει των αμερικανικών εκλογών και την επιρροή του ελληνικού και κυπριακού λόμπι στην Ουάσινγκτον, από την άλλη όμως κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι εξοπλίζονται συνεχώς για να επιτεθούν στους Τουρκοκυπρίους. Η κατηγορία αυτή ωστόσο προσκρούει στη συνέχεια στη δική του δήλωσης, καθώς εκτοξεύει απειλές, λέγοντας ότι η δύναμη των Ελληνοκυπρίων δεν επαρκεί απέναντι στην παρουσία του πανίσχυρου κατοχικού στρατού και συγκεκριμένα του τουρκικού Σώματος Στρατού που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου. «Η δύναμης τους δεν αρκεί απέναντι σε εμάς και την Τουρκία» δήλωσε συγκεκριμένα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας, ανέφερε αργά σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι σε μια περίοδο εν εξελίξει προσπαθειών για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση που είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση:

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

Στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», προσθέτει.

Άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.

Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων σε ό,τι αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς, χαρακτηρίζοντάς την μια θετική εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη διμερή σχέση ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mάικ Πομπέο, κατόπιν πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο άντρες προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Κυριάκου Κούσιου, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της καθόσον αφορά το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη αποστολής σαφών μηνυμάτων προς την τουρκική πλευρά προς αποτροπή της υλοποίησης των παράνομων σχεδιασμών της που όχι μόνο αντιβαίνουν στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, αλλά περαιτέρω δημιουργούν δυσκολίες στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στο πλαίσιο της συνομιλίας, ο κ. Πομπέο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, καθόσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal).

Η εν λόγω εξέλιξη, ως κοινή διαπίστωση, συνιστά αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή καθώς και ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται από τις δύο χώρες στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε πιστοποιείται και από την πρόοδο που σημειώνεται στα εν λόγω θέματα μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου 2018 από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Γουές Μίτσιελ.

Ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, και οι δύο επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία ευρύτερα των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ