ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ με… γαλλικό «άρωμα»

Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ με… γαλλικό «άρωμα»
AP Photo/Petros Karadjias

Δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες πολιτικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς ότι η ελληνοτουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο (η πιο μακρά σε διάρκεια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974) θα έφερνε ένα νέο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Άλλωστε και άλλες φορές στο παρελθόν την ένταση με τη γείτονα διαδέχεται η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις περικοπές που έχουν γίνει την τελευταία μνημονιακή δεκαετία, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς ανάμεσα στις χώρες του NATO, ξοδεύοντας σταθερά πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Γαλλικό άρωμα

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ μπορεί να φτάσει τα 10 δισ.. Δεν έχουν γίνει ακόμα συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι θα αγοραστούν γαλλικά μαχητικά Rafale. Μην ξεχνάμε ότι οι εξοπλισμοί πέρα από την προφανή στρατιωτική σκοπιμότητά τους, έχουν και πολιτικές στοχεύσεις. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την «επιβράβευση» ή τη… βελτίωση της στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στη χώρα. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν ανιδιοτελείς φιλίες. Γι’ αυτό άλλωστε, το νέο εξοπλιστικό φαίνεται ότι θα έχει έντονα γαλλικό άρωμα.

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Παρλί

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα είχαν εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Η συνομιλία αφορούσε ακριβώς το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για την αγορά μαχητικών Rafale, την υποστήριξη και των υπαρχόντων Mirage 2000, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Exocet και Scalp, οι οποίοι θεωρούνται από τα πλέον καταστρεπτικά όπλα που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιβεβαίωση από Πέτσα

Ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε σήμερα την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ. Μιλώντας στους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι:

«Κινούμαστε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης σε τρία επίπεδα, τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά, γιατί συμβάλλει και στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην απασχόληση.»

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι: «Δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία. Έχουμε αεροπορική βιομηχανία, την ΕΑΒ, έχουμε και τα εργοστάσια του στρατού. Υπάρχει ένα πλέγμα που έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, την εξυγίανσή της, την ανάπτυξή της.»

Στη δημόσια συζήτηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, τίθενται βέβαια το εξής ερώτημα: Πού θα βρεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό; Για την ακρίβεια, τι περικοπές θα γίνουν για να βρεθούν τα χρήματα, δεδομένης της κακής κατάστασης της οικονομίας;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ