ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Πομπέo για Ανατολική Μεσόγειο: Να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες

Παρέμβαση Πομπέo για Ανατολική Μεσόγειο: Να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες
AP Photo/Susan Walsh

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε να «μειωθούν οι εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις» για να σταματήσει η κλιμάκωση στην περιοχή.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται πως την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας συζήτησαν δύο φορές -σε διάστημα δύο ημερών- ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε σχέση με την μερική άρση του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο, ο Πομπέο δήλωσε:

«Ξέρουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ενώ οι εντάσεις οξύνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει και αποφάσισα να προχωρήσω περισσότερο».

Σε σχέση με τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πομπέο δήλωσε:

«Πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα», επέμεινε ο Πομπέο.

Διπλό τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη

Αρχικά ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έπειτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης (26 Αυγούστου), με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά και το τηλεφώνημά του προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Μητσοτάκη, με σκοπό να τον ενημερώσει αναφορικά με την εξέλιξη της συζήτησης με τον Τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντάς του ότι η Άγκυρα κατάλαβε την ενόχληση της Ουάσινγκτον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση και σταθερότητα στην περιοχή.

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ και πάλι την θέση ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αποκλιμάκωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ