ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άγκυρα διαψεύδει δημοσίευμα της Die Welt και στρέφει τα «πυρά» στην Ελλάδα

Η Άγκυρα διαψεύδει δημοσίευμα της Die Welt και στρέφει τα «πυρά» στην Ελλάδα
AP Photo

O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ασκόι διαψεύδει το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt που ισχυρίστηκε πως ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους στρατιωτικούς του να σκηνοθετήσουν ένα θερμό επεισόδιο, εάν είναι δυνατόν χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο Ακσόϊ αναφέρει: «H είδηση που δημοσιεύτηκε στην Die Welt για την Ανατολική Μεσόγειο και κάνει αναφορά στη χώρα μας είναι δημιούργημα φαντασίας».

Στη συνέχεια, στρέφει τα «πυρά» του και κατά του Στέλιου Πέτσα, σημειώνοντας:

«Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας βασιζόμενος σε αυτό το δημοσίευμα, δείχνει πως η χώρα αυτή βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσόγειο και είναι αποτέλεσμα της προβοκατόρικης πολιτικής της που δεν αρμόζει στη διεθνή πρακτική και το δίκαιο».

Πέτσας: Ενεργοποίηση κυρώσεων αν η Τουρκία δεν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση

Και καταλήγει:

«Αντί οι ελληνικές αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψέματα, ας σταματήσουν τις κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

«Εάν εναπόκειτο στον Τούρκο πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ελληνικό πλοίο εδώ και καιρό. Αυτό ακριβώς απαιτούσε από τους στρατηγούς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από λίγες ημέρες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φυσικό αέριο. Η εθνικιστική του ρητορικής ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό υπολογισμό».

Αυτό αναφέρει ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μία τέτοια ενέργεια από τους στρατηγούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ζήτησε η βύθιση να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Στη συνέχεια, όταν αρνήθηκαν οι στρατηγοί, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση κατάρριψης ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, κάτι το οποίο επίσης απέρριψαν.

Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η ιδέα ήταν να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

welt-01092020.jpg
Το δημοσίευμα της Welt

ΔΗΜΟΦΙΛΗ