ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας επέλεξε τον Τζανακόπουλο για γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί ο Τσίπρας επέλεξε τον Τζανακόπουλο για γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την επιτάχυνση των εξελίξεων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κεντρικό πρόσωπο αυτή της επόμενης μέρας είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον οποίο προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη θέση του γραμματέα. Η Πολιτική Γραμματεία αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του προέδρου την οποία θα κατεβάσει στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την Κυριακή. Ο Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων τομεαρχών, καθώς και του νέου εκπροσώπου του κόμματος. Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα. Ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την αντικατάστασή του για προσωπικούς λόγους. Θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει τομεάρχης σε σημαντικό τομέα.

Τέλος το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναβάλλεται «μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αποφάσεις της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας επιβεβαίωσαν πλήρως το χτεσινό ρεπορτάζ του CNN Greece.

Η εισήγηση Τσίπρα

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο.»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

«Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους συντρόφους του:

«- Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.

- Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος μας.

- Να συνεχίσουμε την εγγραφή νέων μελών και την ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας.

-Να προχωρήσουμε σε ευρύ ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων για να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία.»

Αύριο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Γιατί ο Τζανακόπουλος

Η επιλογή Τζανακόπουλου σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη, έχει γίνει δεκτή θετικά από όλες τις τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό προϋποθέσεις, η τοποθέτηση Τζανακόπουλου σε συνδυασμό με τον ανασχηματισμό των τομεαρχών, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αλλαγή του γραμματέα βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτικά μη βιώσιμη κατάσταση να μην έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους ο πρόεδρος και ο γραμματέας. Το μη βιώσιμο της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, είχε αναγνωριστεί και από τον ίδιο τον κ. Σκουρλέτη ο οποίος είχε ζητήσει τη μετακίνησή του. Ενδεχομένως, είναι χαρακτηριστική ενός νέου κλίματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση του κ. Τσίπρα στη σημερινή ΠΓ ότι «το κόμμα είναι σήμερα σε καλύτερα κατάσταση από ό,τι πριν δύο χρόνια όταν ανέλαβε ο Πάνος».

Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ένας άνθρωπος απολύτως αφοσιωμένος στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα είναι αποδεκτός από την ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Από αυτήν τη σκοπιά, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια παραγωγική σχέση με τον κ. Τσίπρα και ταυτόχρονα να συνεργάζεται ομαλά με όλα τα στελέχη του κόμματος. Αν μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος δεχτεί την πρόταση που του έχει γίνει, μπορεί να διαμορφωθεί ένα συνεκτικό δίδυμο γραμματέα-εκπροσώπου. Στα «πλεονεκτήματα» του κ. Τζανακόπουλου θα πρέπει να προστεθεί ότι ξέρει να χτίζει εσωκομματικό σύστημα ισχύος. Από την άλλη, μειονέκτημά του είναι ότι θεωρείται άνθρωπος της σύγκρουσης, ενώ η θέση του γραμματέα απαιτεί ιώβειο υπομονή και μεγάλο ταλέντο στους συμβιβασμούς. Επιπλέον, δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Τύπο.

Τα μηνύματα Τσίπρα

Το ότι η τοποθέτηση Τζανακόπουλου ενοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η μετατόπιση του κόμματος προς το Κέντρο, όπως το επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιθέτως, αυτή η μετατόπιση θα γίνει με πιο σταθερό τρόπο. Ωστόσο, παρά τα όσα είχαν υποστηρίξει οι σκληροπυρηνικοί των προεδρικών, η πορεία που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας, επιχειρείται πλέον να μη γίνει με όρους «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και λαμβάνοντας υπόψη ως ένα βαθμό την «άλλη άποψη». Γι’ αυτό η ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις.

Επιπρόσθετα, με το δίδυμο Τζανακόπολου-Ηλιόπουλου ο κ. Τσίπρας υλοποιεί την εξαγγελία του για την ανάδειξη της νέας γενιάς των στελεχών στην πρώτη γραμμή. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν και στην επιλογή των τομεαρχών. Αυτή τη στιγμή τέσσερα στελέχη της νέας γενιάς (Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης) βλέπουν την εσωκομματική θέση τους να ισχυροποιείται.

Οι διαφωνίες

Η βελτίωση του εσωκομματικού κλίματος δεν σημαίνει ότι εξέλιπαν οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τοποθέτησή του στην ΠΓ ο Νίκος Παππάς ζήτησε τη διεξαγωγή του συνεδρίου έστω και ψηφιακά κατά ένα μέρος. Υποστήριξε επίσης ότι ο στη συνέντευξή του στην Εποχή ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη διεύρυνση.

Από την άλλη μεριά, ο Πάνος Σκουρλέτης στηλίτευσε την εσωκομματική στοχοποίηση, η οποία, όπως είπε, διαφοροποιείται από τη στοχοποίηση που κάνει ο πολιτικός αντίπαλος. Ο Νίκος Φίλης έδωσε έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης της στρατηγικής συζήτησης μέσα στο κόμμα, ενώ άλλα στελέχη της «ομπρέλας» εξέφρασαν τους φόβους τους για επιστροφή στο τοξικό κλίμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Οι διαφωνίες επομένως παραμένουν, αλλά η επόμενη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πια αρχίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ