ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ εκνευρίζουν την Τουρκία

Οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ εκνευρίζουν την Τουρκία
(IHA via AP)

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η παρουσία των τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και οι συνεχιζόμενες φραστικές προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με νέα παρέμβαση του, τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε:

«Πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα».

Ο Μάικ Πομπέο / (Nicholas Kamm/Pool via AP)

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έστειλε σαφές μήνυμα μέσω του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ:

«Αυτό που οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν είναι αποκλιμάκωση στο Αιγαίο. Την Τουρκία να σταματά τις έρευνες στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και τις διαφορές σε σχέση με τα θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης να επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην μετατρέπονται σε αναμετρήσεις ανοιχτής θαλάσσης».

Η Τουρκία, ωστόσο, εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε:

«Η Ελλάδα κάνει ενέργειες που ξεπερνούν το μέγεθός της. Έχοντας την στήριξη της ΕΕ κάνει προσπάθειες που είναι εκτός δικαίου, πολιτικής και ηθικής […]. Το Καστελόριζο και τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και δεν υπάρχει κάποια τέτοια αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο».

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24η Σεπτεμβρίου, και στέλνει το δικό της μήνυμα: «αποκλιμάκωση της έντασης ή κυρώσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάμε με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της, για να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν -στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία- την μερική άρση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στη Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Μάικ Πομπέο στο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο Aμερικανός υπουργός.

Από την πλευρά της, οργισμένη η Τουρκία εξοργισμένη απείλησε (για μία ακόμη φορά) με αντίποινα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοι, δήλωσε:

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Αλλιώς η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Άμεση ήταν και η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στο μεταξύ δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» περί προτροπής Ερντογάν στους στρατηγούς του να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο βυθίζοντας ένα ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ένα ελληνικό μαχητικό.

Η Άγκυρα, με καθυστέρηση 24 ωρών, διέψευσε τις πληροφορίες της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ