ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ακάρ πέταξε πάνω από το βόρειο Αιγαίο με F-16

Ο Ακάρ πέταξε πάνω από το βόρειο Αιγαίο με F-16
Twitter / Τουρκικό υπουργείο Άμυνας

O υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Χασάν Κιουτσούκακγιούζ απογειώθηκαν με σχηματισμό τεσσάρων F-16 από τη βάση της 1ης Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκισεχίρ και πέταξαν πάνω από το βόρειο Αιγαίο.

Ο Ακάρ βρέθηκε στην αεροπορική βάση συνοδευόμενος από σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, με τους αρχηγούς και των τριών κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με αφορμή την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους 2020-21 της τουρκικής Αεροπορίας.

«Υπάρχουν εκείνοι που έρχονται από χιλιόμετρα μακριά και υποδύονται τον ρόλο του φύλακα αγγέλου. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό. Θα φύγουν όπως ήρθαν» τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Η τελευταία φράση αποδίδεται ιστορικά στην Τουρκία στο Κεμάλ, ο οποίος όταν είδε τον συμμαχικό στόλο αγκυροβολημένο μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, μετά την Ανακωχή του 1918, φέρεται να είπε:

«Θα φύγουν όπως ήρθαν».

Ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρανόμως έχει στρατιωτικές δυνάμεις σε 16 νησιά του Αιγαίου, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης, προσθέτοντας ότι «στο εξής δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο».

Έστρεψε επίσης τα βέλη του κατά της Γαλλίας λέγοντας:

«Υπάρχουν νταήδες που δύσκολα μπορείς να συνεννοηθείς. Για παράδειγμα η Γαλλία. Δεν είσαι εγγυήτρια δύναμη, δεν έχεις συμφωνίες, ούτε είσαι ο εκπρόσωπος της ΕΕ, με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ; Αν νομίζει ότι θα βγεις μόνος σου και θα πεις “θα κάνω τον ήρωα”, πάει, αυτή η εποχή πέρασε. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση ή νταηλίκι. Εμείς με ειλικρινή και ξεκάθαρο τρόπο, με πίστη, γνώση, λογική και δίκαιο διεκδικούμε τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μας. Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό».

Για την μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Ακάρ ανέφερε:

«Και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα με λογική. Μόνο έτσι θα λυθεί το ζήτημα. Αν εσείς προχωρήσετε σε κατάργηση του εμπάργκο στη Νότια Κύπρο, αν διαταράξετε με αυτό τον τρόπο τις ισορροπίες, αυτό δεν θα φέρει ειρήνη αλλά σύγκρουση, δεν θα φέρει λύση αλλά αδιέξοδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ