ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός «συνωστισμός» στην Ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματικός «συνωστισμός» στην Ανατολική Μεσόγειο
(Greek National Defense via AP)

ΗΠΑ, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση και η νεοαφιχθείσα Ρωσία: διπλωματικός… συνωστισμός παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για δεύτερη φορά από την αρχή της κρίσης για λύση «kazankazan» (win – win, δηλαδή που κερδίζουν όλοι).

Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται πλέον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι εξαιρετικά λεπτές, με την Αθήνα να αναπροσαρμόζει τις διπλωματικές της κινήσεις και να συνεχίζει τις επαφές της με αξιωματούχους σε καίριες θέσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει έκδοση NAVTEX για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Aντί - Navtex από την Κύπρο

Η Κύπρος απάντησε σήμερα με αντί-Navtex.

Ειδικότερα, η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει πως η τουρκική Navtex σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Kazan – kazan με αστερίσκους

Σε δηλώσεις του προς στελέχη του κόμματός του, ο Ερντογάν τόνισε:

«Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη “νότια Κύπρο”. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρουμε κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική kazan-kazan. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Δεν είναι η πρώτη φορά… Στις 13 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τονίσει σε δηλώσεις του:

«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική "kazan-kazan" (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι προτάσεις του Τούρκου προέδρου για διάλογο είναι μάλλον προσχηματικές.

Από τη μια κάνει μια νύξη για επιστροφή στο διάλογο με την Αθήνα, συνοδεύοντάς την ωστόσο με μια πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα.

«Έχουμε 100% δίκιο» είπε ο Ερντογάν στα στελέχη του τώρα, ενώ στις αρχές του μήνα είχε τονίσει:

«Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή».

Τα ανοιχτά «μέτωπα» του Ερντογάν

Η Άγκυρα έχει ανοίξει πλέον αρκετά μέτωπα με ξένες δυνάμεις για την Ανατολική Μεσόγειο, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του επιτίθενται με δριμύτητα κατά της Γαλλίας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκονται τακτικά και οι ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικές της «γραμμής» της Άγκυρας είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ:

«Υπάρχουν νταήδες που δύσκολα μπορείς να συνεννοηθείς. Για παράδειγμα η Γαλλία. Δεν είσαι εγγυήτρια δύναμη, δεν έχεις συμφωνίες, ούτε είσαι ο εκπρόσωπος της ΕΕ, με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ; Αν νομίζει ότι θα βγεις μόνος σου και θα πεις “θα κάνω τον ήρωα”, πάει, αυτή η εποχή πέρασε. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση ή νταηλίκι. Εμείς με ειλικρινή και ξεκάθαρο τρόπο, με πίστη, γνώση, λογική και δίκαιο διεκδικούμε τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μας. Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό».

Και συνέχισε:

«Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο Aμερικανός υπουργός.

Σχοινάς: Παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου

Στην «εξίσωση» των ανοιχτών μετώπων του Ερντογάν θα πρέπει να προστεθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει επίσης προειδοποιήσει την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου...

Για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, μίλησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.

Τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε την προσδοκία ότι «μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Αν. Μεσόγειο».

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», υπογράμμισε.

Το μήνυμα Πέτσα

Από την πλευρά της, η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με «λευκή» ατζέντα αλλά θα συζητήσει αποκλειστικά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε:

«Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στη συνέχεια, όσον αφορά στην στάση της Ευρώπης, ο κ. Πέτσας ανέφερε:

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι ΗΠΑ, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ενώ τόνισε: «Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ