ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ύφεση: Μήνυμα σιγουριάς από την κυβέρνηση – Επίθεση Τσακαλώτου

Ύφεση: Μήνυμα σιγουριάς από την κυβέρνηση – Επίθεση Τσακαλώτου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα νέα δεν είναι καλά για την οικονομία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 (το τρίμηνο του lockdown) έφτασε το 15,2%. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 όλοι οι επιμέρους δείκτες έχουν υποστεί καθίζηση. Συγκεκριμένα:

  • Συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη - 10,1.
  • Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου -10,3%.
  • Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών - 32,1%.
  • Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών -17,2%.

Πέτσας: Δεν αλλάζουν οι προβλέψεις μας

Στο briefing απαντώντας σε ερώτηση της Αμαλιά Κάτζου από το CNN Greece, ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Ο κυβερνητικόςεκπρόσωπος υπογράμμισε:

«Κατ’ αρχάς, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακριβώς στο εύρος και των δικών μας προβλέψεων. Όπως γνωρίζετε, το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της εφαρμογής του lockdown, είναι το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη ύφεση.[…]

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον προγραμματισμό της:

«Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ύφεση είναι στο πλαίσιο των δικών μας προβλέψεων, δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τη δυνατότητα που έχει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να στηρίξει την οικονομία, ούτε τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τόσο όσον αφορά τα ζητήματα της βραχυπρόθεσμης στήριξης της οικονομίας, όσο και των μακροπρόθεσμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.»

Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ

Σε ανάλογο τόνο ήταν και όσα υποστήριξαν πηγές του ΥΠΟΙΚ:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν -0,5% και το 2ο τρίμηνο του 2020 – το τρίμηνο της επιβολής του lockdown, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού – ήταν -15,2%.

Συνεπώς, η ετήσια μεταβολή για το 1ο εξάμηνο του 2020 διαμορφώνεται στο -7,9% και βρίσκεται εντός των προβλέψεων που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου 2020, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, όπου προβλεπόταν ετήσια μεταβολή -7,9%, μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι:

«Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates), που δεν συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία ορισμένων ακόμα κρατών-μελών, ο μέσος όρος μεταβολής του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2020 ήταν -15,0% και στην Ε.Ε -14,1%. Συνεπώς, το 2ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%).»

Σκληρή δήλωση Τσακαλώτου

Στους αντίποδες της τοποθέτησης της κυβέρνησης, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η οικονομία καταρρέει ενώ η κυβέρνησης εθελοτυφλεί. Ο κ. Τσακαλώτος συγκεκριμένα είπε ότι:

«Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το 2ο τρίμηνο κατά 15.2%. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις.»

Πρόσθεσε ότι:

«Είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς. Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να εθελοτυφλεί.»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι:

«Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα. Οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει, βαθαίνουν την ύφεση.»

Προσέθεσε ότι: «Αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε πορεία απαιτείται πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας. Έστω και τώρα ας μας ακούσει η κυβέρνηση. Αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς. Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις. Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ