ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τζανακόπουλος καλείται να ενώσει και να κινητοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τζανακόπουλος καλείται να ενώσει και να κινητοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κάτι αρχίζει να αλλάζει στον ΣΥΡΙΖΑ; Ίσως είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Αυτό όμως για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το οι εσωκομματικοί τόνοι έχουν πέσει.

«Ήταν η πιο ήρεμη συνεδρίαση εδώ κι ενάμισι χρόνο από τότε που δημιουργήθηκε η Προοδευτική Συμμαχία», είπε στο CNN Greece πολύπειρο στέλεχος του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου για τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Προοδευτικής Συμμαχίας στο κτίριο της οδού Λεωνίδου.

Όλες οι εσωκομματικές πηγές συγκλίνουν στο ότι το κλίμα της συνεδρίασης ήταν συναινετικό.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το σύνολο των στελεχών που πήραν το λόγο καταδίκασαν τα «φαινόμενα εσωκομματικού κανιβαλισμού» που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο διαδίκτυο.

Στα παραπολιτικά της συνεδρίασης να σημειώσουμε τους αστεϊσμούς του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Το καλό κλίμα επισφραγίστηκε από την ομόφωνη έγκριση της πρότασης Τσίπρα για την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναβολή του συνεδρίου μέχρι να λήξει η πανδημία.

Τακτικές συνεδριάσεις

Στη εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο «επιβεβαιώνουν πέρα πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Η είδηση όμως είναι η απόφαση που λήφθηκε η απόφαση να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο κάθε 15 μέρες –μάλλον κάθε δεύτερη Δευτέρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κέντρο βάρους θα μεταφερθεί σταδιακά από την Πολιτικής Γραμματεία στο Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι ΠΑΣΟΚεγενείς σύμμαχοι.

Οι προτεραιότητες Τζανακόπουλου

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα ψηφιστεί ως γραμματέας την Κυριακή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή της στιγμή χαίρει μια ευρείας στήριξης που του δίνει ισχυρή ώθηση στην έναρξη της θητείας του.

Να σημειωθεί επίσης η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία ότι ο νέος γραμματέας παραλαμβάνει το κόμμα πολύ καλύτερο από όταν το παρέλαβε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωστόσο, τα καθήκοντα του νέου γραμματέα είναι πολύ δύσκολα.

  • Πρώτον, καλείται να ενοποιήσει ένα βαθιά διχασμένο κόμμα. Ο διχασμός από την κορυφή έχει περάσει στη βάση. Θα χρειαστεί μεγάλη προσωπική προσπάθεια για να αποκατασταθεί το κλίμα ενότητας, πολιτικές κινήσεις που ενοποιούν όλες τις τάσεις και, κυρίως, φραγμός στις διαρροές και τον «πόλεμο του Facebook». Το τελευταίο μοιάζει μάλλον απίθανο, δεδομένου του πρόσφατου ιστορικού.
  • Δεύτερον, ο κ. Τζανακόπουλος πρέπει να συνεχίσει τη διεύρυνση και τη μαζικοποίηση του κόμματος. Αυτός ο στόχος φαίνεται να περιπλέκεται λόγω τόσο της πανδημίας όσο και της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
  • Τρίτον, ο νέος γραμματέας πρέπει να βγάλει το κόμμα από την εσωστρέφεια και να το κινητοποιήσει σε πρωτοβουλίες αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Προφανώς και οι τρεις στόχοι δεν εξαρτώνται μόνο από τον ίδιο, αλλά απαιτούν συλλογική προσπάθεια.

Είναι όμως βέβαιο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον ίδιο τον κ. Τζανακακόπουλο.

Ο νέος μηχανισμός

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε ότι ο νέος γραμματέας θα δημιουργήσει ένα νέο μηχανισμό ισχύος γύρω του.

Το λογικό είναι ότι πρώην και νυν στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα τον στελεχώσουν, ιδιαίτερα αν ο Νάσος Ηλιόπουλος δεχτεί τη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Ακόμα, είναι βέβαιο ότι ένα τρίο Τσίπρας-Τζανακόπουλος-Ηλιόπουλος μαζί με το επιτελείο του προέδρου (Καλπαδάκης, Καλογήρου, Ανδριόπουλος) θα δημιουργήσουν ένα συνεκτικό κέντρο καθημερινής πολιτικής παρέμβασης.

Αυτό το κέντρο μαζί με τα στελέχη του «πρωινού καφέ» θα καθοδηγήσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ