ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ευρωτουρκικές συνομιλίες βοηθάνε στην ειρήνη και όχι οι τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ευρωτουρκικές συνομιλίες βοηθάνε στην ειρήνη και όχι οι τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει τη ριζική διαφωνία της στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στο CNN Greece τις διαφωνίες του με την κυβερνητική πολιτική σε τρία επίπεδα:

  1. Καταλόγισε (για μία ακόμα φορά) στην κυβέρνηση έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία. «Σήμερα ο πρωθυπουργός ότι «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Δεν εξήγησε όμως με ποια στρατηγική θα καταφέρει η κυβέρνηση να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις», τόνισε.
  2. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία και απόκρυψη της αλήθειας από τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να σηκώνει σταθερά το ζήτημα της κυβερνητικά διγλωσσίας, όπως άλλωστε φάνηκε και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο.
  3. Εκτίμησε ότι είναι άστοχες οι τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, είπε ότι: «Η επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών συνομιλιών θα βοηθήσει στην ειρήνη και όχι οι τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Επιπόλαιες λογικές

Σε ανακοίνωσή του για τις τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Χθες, η Κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι "πληροφορίες....σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Στη συνέχεια, μίλησε για "μονομερή εγχείρηση εγγράφου από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ".

Σήμερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται ήδη "τεχνικές συνομιλίες" ("technical talks") και μάλιστα επανέλαβε ότι αυτό έγινε "μετά από επαφή του με τους ηγέτες Τουρκίας Ελλάδας". Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση διαρρέεται και πάλι ότι υφίσταται "μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για μείωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία," η οποία "δεν μπορεί να βαφτιστεί 'συνομιλίες' ".»

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι:

«Το μπάχαλο δυστυχώς συνεχίζεται, μετά από σειρά λεκτικών ακροβασιών και αντιφάσεων στα όρια του σουρεαλισμού το τελευταίο διάστημα: "συνομιλίες επί εγγράφων, που δεν είναι συνομιλίες", "θόρυβοι που αποτρέπουν έρευνες υδρογονανθράκων", "πλοία που παρασύρονται από αέρηδες σε ξένες υφαλοκρηπίδες", "επεκτάσεις χωρικών υδάτων και μερικές οριοθετήσεις ΑΟΖ που είναι θρίαμβος ή καταστροφή για τη χώρα, ανάλογα με το ποια κυβέρνηση τις αποφασίζει", "γεωτρήσεις σε ΑΟΖ που αποτελούν σκάψιμο στη λάσπη", "Τούρκοι στρατιώτες που μπαίνουν λίγα μέτρα στη χώρα, αλλά δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα".»

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία και η προπαγάνδα της είναι με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική. Τέτοιες επιπόλαιες λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης πολύ σοβαρών ζητημάτων εκθέτουν τη χώρα και αποδυναμώνουν τις θέσεις της διεθνώς.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ