ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Μέρκελ μετά το «επεισόδιο» Στόλντενμπεργκ

Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Μέρκελ μετά το «επεισόδιο» Στόλντενμπεργκ
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εν αναμονή του τηλεφωνήματος από την Άνγκελα Μέρκελ, η Αθήνα στέλνει σκληρή απάντηση σε Τουρκία και ΝΑΤΟ μετά το «ατόπημα» του Γενς Στόλτενμπεργκ, του γ.γ. της βορειοατλαντικής συμμαχίας, να ανακοινώσει ψευδώς την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η σπουδή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ να ανακοινώσει διάλογο, επιχειρώντας να εγκλωβίσει την Ελλάδα, προκάλεσε το «άδειασμά» του από την Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, βάφτισε ως “συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Aνατολικής Μεσογείου».

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα αφήνει αιχμές κατά του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας:

«Ο καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μεγάλη θέση».

Η Τουρκία έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη δήλωση του γενικού γραμματέα προς όφελός της, παίζοντας το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι αυτός που λέει ψέματα δεν είναι ο γγ του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα για άλλη μια φορά έδειξε ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου» υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, με έξι ξεκάθαρες λέξεις απαντά ο πρωθυπουργός στον τουρκικό παροξυσμό, θέτοντας το πλαίσιο για το διάλογο:

«Από τις πολλές υπερβολικές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μία αυτή που μιλάει για διάλογο και σε αυτή απαντώ με έξι καθαρές λέξεις. Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Χωρίς συμμάχους και με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις κυρώσεις, η Άγκυρα αποκαλύπτεται και εκβιάζει εκεί που «πονά» η Γερμανία, απειλώντας πως θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της προς την Ευρώπη για τους μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, το είπε ξεκάθαρα:

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε στο σημείο των κυρώσεων. Αν όμως φτάσουν, τότε μην περιμένουν καμία συνεργασία στο μεταναστευτικό».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ αναμένεται τις επόμενες ώρες. Ήδη προχθές το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, το Βερολίνο μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δείχνει πως η Άνγκελα Μέρκελ παίρνει πάνω της την πολιτική διαμεσολάβηση:

«Το γεγονός ότι η καγκελάριος χθες μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο δείχνει ότι εμπλέκεται προσωπικά και εμπλεκόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες».

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, στην οποία θα υπάρχει και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

Πρόκειται για μία επίσκεψη με βαρύνουσα σημασία λίγο πριν τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου και δύο εικοσιτετράωρα πριν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, στο οποίο τα γαλλικά οπλικά συστήματα θα κυριαρχούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ