ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να πιέσει και με το μεταναστευτικό

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να πιέσει και με το μεταναστευτικό
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την πεποίθηση πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως η «κίνηση» στον Έβρο δεν αποτελεί μια επιπλέον μετακίνηση δυνάμεων από πλευράς της Τουρκίας αλλά αντικατάσταση δυνάμεων που ήδη υπήρχαν στην περιοχή.

Μάλιστα, τόνισε πως η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ψύχραιμη.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως εδώ και 15 ημέρες υπάρχει σοβαρή αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης στον Έβρο, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες ΕΚΑΜ.

Υπογράμμισε δε, πως σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη που κατασκευάζεται.

«Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα συζητηθούν οι κυρώσεις, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα απειλήσει με το μεταναστευτικό» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, και συμπλήρωσε:

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο Έβρος είναι «υπερενισχυμένος» και ότι υπάρχει έντονη διεθνής παρουσία.

Συνεχίζονται, επίσης, και οι τουρκικές προκλήσεις στα νησιά, με τέσσερις τουρκικές μηχανότρατες να φτάνουν στα 600 μέτρα από την Κάλυμνο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, οι προσφυγικές ροές μειώνονται.

Ο ίδιος έστρεψε και τα «πυρά» του κατά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εάν δεν είναι γκρίζα σκοπιμότητα για να δημιουργήσει εντυπώσεις, είναι σίγουρα ερασιτεχνισμός» είπε ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το «επεισόδιο» μεταξύ του γ.γ. του ΝΑΤΟ και της Αθήνας.

Κλείνοντας την τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της προστασίας των νησιών με 500 συνοριοφύλακες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ