ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου - Τηλεφωνική επικοινωνία με Μητσοτάκη

Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου - Τηλεφωνική επικοινωνία με Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφτεί στις 15 Σεπτεμβρίου ο Σαρλ Μισέλ, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νωρίτερα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που εκδόθηκε λίγη ώρα μετά από τις δηλώσεις Πέτσα, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.

Μάλιστα, ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η επικοινωνία του Μισέλ με τον πρωθυπουργό έρχεται μια ημέρα μετά από συνομιλία του Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε... συστάσεις προς την Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε, επίσης, τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική.

«Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμμανουέλ Μακρόν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.

Τη συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -εκτός απροόπτου- στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τετ - α - τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν και αναμένεται ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μακρόν προκαλεί την οργή του Ερντογάν

Η αλληλεγγύη της Γαλλίας και οι κοινοί σχεδιασμοί Μητσοτάκη – Μακρόν έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Άγκυρας, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί απεγνωσμένα να βγάλει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το… κάδρο των συζητήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν σήμερα πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος του Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Ερντογάν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν, προφανώς, στη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Άγκυρα για τις προκλήσεις της και έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν φέρεται να αναφέρθηκε σε «προκλητικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών», λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι «ένα τεστ ειλικρίνειας» για την ειρήνη στην περιοχή.

Πάντα σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, ο Ερντογάν ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια δίκαιη, αντικειμενική και ουδέτερη στάση σε όλα τα θέματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν»

«Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η τουρκική προκλητικότητα αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Επανέλαβε δε και το μήνυμα που είχε στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών:

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές».

«Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται» τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ