ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά για κορωνοϊό: Κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε όλοι μαζί

Γεννηματά για κορωνοϊό: Κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε όλοι μαζί
ΙΝΤΙΜΕ

Με αναφορά στα χυδαία σχόλια για τις γυναίκες και το βιασμό στο ριάλιτι Big Brother ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Όπως είπε η κυρία Γεννηματά, «η πανδημία αλλάζει τον ίδιο το δημόσιο βίο. Τίποτα όμως απολύτως δεν δικαιολογεί να προωθείται ο βιασμός ως μια καθημερινή κανονικότητα από τηλεοπτική εκπομπή. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και θέλω να δηλώσω ως πολιτικός και ως γυναικά πως θα αντιπαλέψω τις λογικές με όλες μου τις δυνάμεις».

Μάλιστα, κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές.

Στη συνέχεια έστρεψε τα «πυρά» στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Κύριε Μητσοτάκη, η μάσκα του σοσιαλδημοκράτη που προσπαθείτε να φορέστε δεν σας προστατεύσει από τις χρόνιες ασθένειες του κόμματος σας. Ακόμη και σήμερα αναζητείτε σχέδιο για την δεύτερη φάση της πανδημίας – γιατί το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης το ακολούθησαν κρούσματα εισερχόμενα που κυκλοφορούσαν ανέλεγκτα», είπε, αναφερόμενη στην μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων και το άνοιγμα τουρισμού.

Κριτική για τα κρούσματα στα γηροκομεία

Αιχμηρή ήταν κριτική της για τα κρούσματα στα γηροκομεία. «Ανοίξατε τα σύνορα χωρίς όρους και χωρίς ελέγχους στην αρχή, και τώρα επιμένετε ότι τα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα, ότι φταίνε οι πολίτες. Αφού δεν είχαμε κρούσματα πώς κόλλησαν μεταξύ τους οι πολίτες. Πότε μας λέγατε ψέματα, όταν λέγατε ότι δεν έχουμε κρούσματα, όταν λέτε ότι δεν είναι εισαγόμενα, ή μας λέγατε και στις δύο περιπτώσεις ψέματα; Αυτό που γίνεται στα γηροκομεία είναι εφιαλτικό και απαράδεκτο το είχαμε επισημάνει από την αρχή, ξέρατε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και δεν λάβατε μέτρα για να προστατέψετε την υγεία και την ζωή αυτών των ανθρώπων», είπε.

Ζήτησε να γίνονται συνεχώς test και να υπάρξει έστω και τώρα ένα σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης με την αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Καμπάνια ενημέρωσης για το εμβόλιο και τη χρήση μάσκας

Με αφορμή τις θεωρίες συνωμοσίες και τις αντιδράσεις κατά της μάσκας η κ. Γεννηματά ζήτησε καμπάνια ενημέρωσης τόσο για το εμβόλιο όσο και για τη χρήση της μάσκας

«Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου αλλά χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης και υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια και έξω στον τόπο. Μία λογική που ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης» τόνισε.

Σ΄ άλλο σημείο έκανε αναφορά στη ρητορική του αντιμνημονίου που εκφράστηκε την περίοδο των μνημονίων λέγοντας: «Αυτή τη λογική του "αντί", υπάρχει άλλη πολιτική, άλλο μνημόνιο, όλη αυτή τη λογική του "αντί" το κόμμα σας την καθιέρωσε κ. Μητσοτάκη και μετά ήρθαν άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις και τα σάρωσαν όλα. Πρέπει μαζί να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λογική που είναι επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών».

Για τις επιπτώσεις στην οικονομία, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τα μέτρα τής κυβέρνησης «ανεπαρκή» και «καθυστερημένα». «Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτα … η ΓΣΕΒΕΕ μιλά για τον θάνατο του εμποράκου, έχουμε μειώσεις τζίρου που κατά μέσο όρο είναι στο 45%. Οι τράπεζες έδωσαν τα δάνεια στους καλούς τους πελάτες. Εξαγγέλλεται πτωχευτικό κώδικα που μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές της πρώτης κατοικίας τους» ανέφερε.

Μιλώντας ειδικά για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι χάθηκε η χρονιά καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έμειναν κλειστές και εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι απειλούνται ακόμη και να χάσουν το επίδομα ανεργίας και διατύπωσε τις προτάσεις του κόμματός της:

«Κάλυψη των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους αλλά και των ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η κρίση.

Αξιοπρεπές εγγυημένο επίδομα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και την εστίαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.

Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων με πρώτη αυτή του επισιτισμού».

«Προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε καταστάσεις και κάνετε άστοχες συγκρίσεις με οικονομίες άλλων χωρών που έχουν τελείως διαφορετική διάρθρωση από τη δική μας. Πάρτε τώρα αποτελεσματικά μέτρα πριν να είναι αργά», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης ζήτησε να ενισχυθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή με επιπλέον 2 δισ. ευρώ και να χρησιμοποιηθεί το απόθεμα του μαξιλαριού, ιδίως στο κομμάτι που δεν χρειάζεται την έγκριση του ΕSM. «Αν δεν το κάνετε τώρα που τα αδιέξοδα είναι εμφανή πότε θα το κάνετε; Σας ενοχλεί η κριτική που σας κάνω με το βλέποντας και κάνοντας αλλά τι διαφορετικό ακολουθείται στο θέμα των σχολείων;», σημείωσε.

Για την Τουρκία

Από την κριτική της Φώφης Γεννηματά δεν έλλειψε η αναφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση με την Τουρκία όπου επέκρινε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν δέχεται τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική. «Να ξεκαθαρίσετε προς τους διαμεσολαβητές ότι διάλογος δεν γίνεται με τη Τουρκία όσο έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι και όταν γίνει θα γίνει μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι δίπλα στους πολίτες σε αυτή την τεράστια δοκιμασία που περνούν. Δεν θα αφήσουμε την κρίση να γίνει ευκαιρία για λίγους και πρόβλημα επιβίωσης για τους πολλούς. Μαζί θα δώσουμε αυτούς τους αγώνες, μαζί θα δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις και τη φωνή του ελληνικού λαού που αυτή την ώρα υποφέρει», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ