ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος της Med7: Η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη - Μακρόν

Σύνοδος της Med7: Η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη - Μακρόν
ΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσημα πως ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Med7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική.

Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».

Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.

Με ορατό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος περισσότερο, παρά ενός εσκεμμένου θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα προχωρά στην άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα κονδύλι που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τη συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -εκτός απροόπτου- στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.

Σημειώνεται πως η Αθήνα συνομιλεί επίσης με τέσσερις χώρες για την άμεση αγορά τεσσάρων φρεγατών. Με ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Κυριακής:

«Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με Γαλλία».

Η αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων θα ενισχύουν την άμυνα της χώρας.

Τα υπερσύγχονα γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να φέρουν πυραύλους Exocet και Scalp και δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους 300 χλμ. μακριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τετ - α - τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν και αναμένεται ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Παρλί

Την ίδια ώρα, το απόγευμα την Τρίτης αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί για τα αεροσκάφη Rafale.

Θα είναι η δεύτερη επικοινωνία​ επί του θέματος τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν την περασμένη Τετάρτη τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς Rafale.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ