ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση - πρόκληση στη Σμύρνη από τους Γκρίζους Λύκους για τα Δωδεκάνησα

Εκδήλωση - πρόκληση στη Σμύρνη από τους Γκρίζους Λύκους για τα Δωδεκάνησα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emrah Gurel

Οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στενού πολιτικού σύμμαχου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προγραμματίζουν για αύριο Τετάρτη πορεία στη Σμύρνη με την οποία ζητούν να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία.

Η επιλογή της ημερομηνίας που πραγματοποιείται η πορεία δεν είναι τυχαία καθώς η συγκεκριμένη ημέρα, η 9η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί στην Τουρκία ως η ημέρα που οι δυνάμεις του Κεμάλ εισήλθαν το 1922 στη Σμύρνη και ξεκίνησε ο διωγμός του κατά κύριο λόγο ελληνικού, αλλά και αρμενικού, πληθυσμού της πόλης.

Στο πλαίσιο της πορείας, εκπρόσωποι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων από του 81 νομούς της Τουρκίας θα συγκροτήσουν 12 επιτροπές, μία για κάθε ένα από τα Δωδεκάνησα και θα πραγματοποιήσουν πορεία από το κέντρο της Σμύρνης προς την παραλία, στο σημείο, όπως λένε, έριξαν οι Τούρκοι τον ελληνικό στρατό στη θάλασσα.

«Η Ελλάδα και τα σκληρά αφεντικά που βρίσκονται από πίσω της δυναμιτίζουν το καθεστώς των Δωδεκανήσων στην προσπάθειά τους να πολιορκήσουν την Τουρκία. Τεκμηριώνουν το κενό στο καθεστώς ιδιοκτησίας τους. Η Τουρκία έχει στα Δωδεκάνησα δικαιώματα, λόγο, μνήμες, ανεξίτηλα ίχνη. Λαμβάνοντας υπόψη τι συνέβη από το 1912 έως σήμερα, είναι εντελώς αντίθετο με το εθνικό πνεύμα να αρνηθούμε και να παραμελήσουμε τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα» αναφέρει σε ιδιαίτερα προκλητικό ύφος ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Τα νησιά αυτά αφαιρέθηκαν από εμάς μας με τρόπο άδικο, ανήθικο και παράνομο. Το καθεστώς το Δωδεκανήσων πρέπει να επανεξεταστεί. Το πρόβλημα του Αιγαίου που έχουμε με την Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μία άλλη διάσταση που έλαβε το πρόβλημα των Δωδεκανήσων» συμπληρώνει ο στενός πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν, του οποίου η πολιτική επιβίωση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εξαρτάται εν πολλοίς στην υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων.

«Σε πρώτη φάση στόχος μας είναι στις εννέα του ένατου μήνα την ενάτη ώρα, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, να κάνουμε μία πορεία αποφασιστικότητας για την ανεξαρτησία, στο σημείο που ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη, έχοντας 81 (σ.σ. όσοι οι νομοί της Τουρκίας) συντρόφους ιδεαλιστές σε καθεμία από τις δώδεκα επιτροπές που θα εκπροσωπούν τα Δωδεκάνησα. Πιστεύω ότι οι νέοι Τούρκοι νέοι ιδεαλιστές (Γκρίζοι Λύκοι) θα συνεισφέρουν με ενθουσιασμό στην απαραίτητη προετοιμασία και εργασία από σήμερα. Να θυμάστε ότι εάν εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας, θα χάσουμε την τιμή μας. Η τιμή, από την άλλη πλευρά, είναι η ψυχή του έθνους, η εγγύηση της ύπαρξής του, είναι ζήτημα επιβίωσης και υπερηφάνειας» αναφέρει επίσης ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τουρκικές δημοσιογραφικές αποστολές στα Δωδεκάνησα

Την ίδια ώρα Τούρκοι δημοσιογράφοι του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού ATV έβγαλαν ρεπορτάζ απέναντι από τη Σύμη ότι η Ελλάδα εξοπλίζει το νησί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Alpha 98,9 ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού κάθε χρόνο η Σύμη με την Τουρκία διοργανώνουν έναν κολυμβητικό αγώνα με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας. Φέτος δεν μπορούσε να γίνει λόγω κορωνοϊού και λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μας.

«Έτσι, θεώρησε ο δήμαρχος απέναντι ότι πρέπει να κάνει αυτή τη γιορτή με Τούρκους κολυμβητές και να σηκώσει μία ελληνική και μία τουρκική σημαία και να γράψει ότι “η ειρήνη θα κερδίσει”», κάνει γνωστό ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

«Επειδή όμως έπρεπε να αντιδράσει ο σουλτάνος έστειλε δημοσιογράφους απέναντι από τη Σύμη και να κάνουν σχόλιο ότι το νησί έχει γεμίσει με στρατιώτες, ότι είναι έτοιμη για πόλεμο με τα απέναντι παράλια. Το κάνει μόνο και μόνο επειδή ο δήμαρχος δεν ανήκει στη δική του παράταξη», υποστηρίζει ο δήμαρχος Σύμης.

«Εξήγησα βέβαια στους ανθρώπους ότι εμείς τον στρατό τον έχουμε για να αμυνθούμε γιατί εσείς είστε επιθετικοί, όχι εμείς. Εμείς δεν διεκδικούμε κάτι. Το κατάλαβαν βέβαια οι άνθρωποι και ξέρουν ποιος είναι ο Ενρτογάν», κατέληξε.

Είχε προηγηθεί ανάλογο ρεπορτάζ σχετικά με το Καστελόριζο του κρατικού δικτύου TRT με τηλεφακό από τις τουρκικές ακτές του Κας (Αντίφελλος) και προσπάθεια του ανταποκριτή και του φωτογράφου του κρατικού πρακτορείου Anadolu να μεταβούν στο ίδιο νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ