ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου - Δένδιας: O διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών

Σακελλαροπούλου - Δένδιας: O διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

 «Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερική πολιτικής της χώρας. 

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι «η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παρατήρησε ότι «η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου και κατέληξε λέγοντας πως είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις τις οποίες βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και προσέθεσε «Δόξα τω Θεώ είχαμε σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα: Οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι παραπάνω συμφωνίες έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα υποστήριξε ότι «από την άλλη, όμως, προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού» και τόνισε:

«Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ