ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Καστελόριζο

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Καστελόριζο
CNN Greece

Εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Με την προοπτική της αποκλιμάκωσης να παραμένει μακρινή, η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να οδηγήσει τις έρευνες του Oruc Reis ακόμα και στο όριο των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου.

Σημαντική ημερομηνία θεωρείται η 12η Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η τρέχουσα τουρκική Navtex της οποίας το όριο φτάνει στα 30 μίλια από το Καστελόριζο. Το ερώτημα είναι αν η νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis θα έχει όριο τα 6 μίλια από το Καστελόριζο. Είναι διαφορετική η διπλωματική και πολιτική βαρύτητα απόπειρας ερευνών στο απώτατο όριο που θα μπορούσε να φτάσει η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, από κινήσεις που θα γίνουν στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων –ιδιαίτερα αν είναι ορατό από το Καστελόριζο το Oruc Reis με απλωμένα ηχοβολιστικά καλώδια.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση σε επίπεδο πρέσβεων για την τουρκική επιθετικότητα αύριο, Τετάρτη, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.

Αναλυτικά: «Να φύγουν τα πλοία»: Στο ΝΑΤΟ θέτει η Ελλάδα την τουρκική προκλητικότητα

Οι ενδείξεις

Τέσσερις είναι οι βασικές ενδείξεις ότι θα επιχειρηθεί κλιμάκωση στο Καστελόριζο.

1. Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει συνεχείς αναφορές (άμεσες κι έμμεσες) στο ακριτικό νησί. Χτες δήλωσε: «Δεν βρήκαμε κανέναν στο πλευρό μας όταν διακόψαμε τα σχέδια εκείνων που προσπαθούν να αποκλείσουν στις ακτές της μια χώρα 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης, μέσω ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.»

2. Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak η οποία θεωρείται ότι αποτυπώνει πιστά τη γραμμή Ερντογάν, έγραψε ότι το όριο της νέας Navtex θα είναι στα 6 μίλια από το Καστελόριζο. Η δε λήξη της προγραμματίζεται για τις 25 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στις 25 Σεπτέμβρη λήγει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθούν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

3. Οι Γκρίζοι Λύκοι του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, οργανώνουν για αύριο Τετάρτη πορεία στη Σμύρνη με την οποία ζητούν την… «απελευθέρωση» των Δωδεκανήσων. Οι Γκρίζοι Λύκοι πέραν της ακροδεξιάς εθνικιστικής ιδεολογίας τους, είναι ευθέως συνδεδεμένοι τόσο με το προεδρικό μέγαρο όσο και με τον (παρα)κρατικό μηχανισμό. Η 9η Σεπτεμβρίου 1922 έχει καθιερωθεί στην Τουρκία ως η ημέρα που οι δυνάμεις του Κεμάλ μπήκαν στη Σμύρνη.

4. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, θεωρώντας ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία εκεί (ιδιαίτερα στο Καστελόριζο) συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Είναι αρκετά και τα σχετικά ρεπορτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών που βρίσκονται στην περιοχή.

Η Σακελλαροπούλου

Μετά από συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι: «Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων.»

Προσέθεσε ότι:

«Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα . Η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση.»

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου η κ. Σακελλαροπούλου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του Καστελόριζου. Η επίσκεψη της προέδρου αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, δεδομένης της συγκυρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ