ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρεσβεία ΗΠΑ: Δεν αρνηθήκαμε την πώληση πυραύλων Harpoon στην Ελλάδα

Πρεσβεία ΗΠΑ: Δεν αρνηθήκαμε την πώληση πυραύλων Harpoon στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, με ανάρτησή της στο twitter, διαψεύδει πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την πώληση πυραύλων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε τις ψευδείς αναφορές ότι οι ΗΠΑ αρνούνται την πώληση πυραύλων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα. Το Ναυτικό των ΗΠΑ παρείχε πληροφορίες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για την αγορά αυτών των πυραύλων τον Ιούλιο. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας», αναφέρει στην ανάρτηση η πρεσβεία.

Την ίδια ώρα, σε προχωρημένες συζητήσεις φαίνεται πως είναι οι επαφές Αθήνας - Παρισιού για αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Θέμα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είναι τις τελευταίες ώρες σενάριο δανεισμού, προς την Ελλάδα, δύο υπερσύγχρονων φρεγατών, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Τι συζήτησε ο Παναγιωτόπουλος με την Παρλί

Φαίνεται πως το ζήτημα αυτό τέθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των δύο υπουργών, συζητήθηκαν και τα Ραφάλ, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα. Μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Παναγιωτόπουλος και Παρλί μίλησαν και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ