ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν προς πολεμικά: Αν υπάρξει κίνηση πράξτε τα προβλεπόμενα

Ερντογάν προς πολεμικά: Αν υπάρξει κίνηση πράξτε τα προβλεπόμενα
Turkish Defense Ministry / ASSOCIATED PRESS

Οδηγία να μην είναι οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ, αν υπάρξει όμως κίνηση από την άλλη πλευρά να πράξουν τα προβλεπόμενα, φέρεται να έδωσε o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, στους διοικητές των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Ερντογάν, προχτές Δευτέρα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει παρεμπόδιση των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis και ο τρόπος αντίδρασης της τουρκικής πλευρά στην περίπτωση αυτή.

Στη συνεδρίαση, οι υπουργοί φέρεται να υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με το θέμα με τον πρόεδρο Ερντογάν να τους ενημερώνει ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis έχουν οδηγίες να μην ανοίξουν αυτά πρώτα πυρ και να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση υπάρξει δράση από την απέναντι πλευρά».

Ως γνωστόν, τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επαναπροσδιορίσει τους κανόνες εμπλοκής του τουρκικού Ναυτικού, εξουσιοδοτώντας τους Τούρκους πλοίαρχους να κρίνουν την επιχειρησιακή κατάσταση και να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα ανοίξουν πυρ.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσε τους άλλους υπουργούς ότι πρόσφατα είχε στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Είπε επίσης ότι τόσο ο ίδιος, όσο και διά της διπλωματικής οδού εστάλη το μήνυμα στους διεθνείς οργανισμούς και όλους τους εμπλεκομένους να ζητήσουν από την Ελλάδα να προσέλθει, αν βασίζεται στις θέσεις της, στο τραπέζι των συνομιλιών και να τις εξηγήσει.

«Βάσει ποιου Διεθνούς Δικαίου, ποια δικαιώματα έχει και ποια δικαιώματα έχουμε εμείς; Εμείς είμαστε έτοιμοι» φέρεται να δήλωσε.

Ο ίδιος είπε επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο ΟΗΕ «δεν λαμβάνει θέση» σε τέτοια θέματα και ότι είναι υπέρ της επίλυσης τέτοιων ζητημάτων με «διπλωματία και κατανόηση».

Στοχοποιεί το Καστελόριζο

Σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη -σχεδόν πέντε ώρες- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και δημοσίως νέα σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας.

«Εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια του λαού τους θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως «εάν χρειαστεί η Τουρκία έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει την διπλωματία και τον στρατό της».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων [...] Χαλάσαμε τα παιχνίδια εκείνων που προσπάθησαν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της».

«Εκείνοι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς να παίρνουν παραδείγματα από την ιστορία, τελικά θα αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα. Όταν έρθει η ώρα φοβάμαι πως εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των πολιτών τους, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Τους συνιστώ να μελετήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις μας των τελευταίων τεσσάρων χρόνων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έφτασε στο σημείο να έχει λόγο στην περιοχή και στον κόσμο, προσθέτοντας ότι εάν χρειαστεί έχει την υποδομή και τη θέληση να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τόσο την διπλωματία της όσο και την στρατιωτική της ισχύ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «αναμένουμε από τις χώρες τις ΕΕ οι οποίες αν και δεν μπόρεσαν να δώσουν καλές εξετάσεις στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη, να ακολουθήσουν μια συνεπή γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο». «Η Τουρκία όπως και στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων, έτσι και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει μέχρι τέλους την αποφασιστική της στάση και την ενεργή πολιτική της», ανέφερε.

Η απόσταση από το Καστελόριζο

Η τελευταία τουρκική Navtex για το Oruc Reis που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, φτάνει στα 30 μίλια από το Καστελόριζο.

Από την Άγκυρα είναι προφανές πως γίνεται προσπάθεια να αποκόψουν το Καστελλόριζο από τον ελληνικό κορμό για να πειστεί η Ευρώπη ότι πρόκειται για κομμάτια βράχων και δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η επόμενη τουρκική Navtex δεσμεύσει μετά τις 12 Σεπτέμβρη θαλάσσια περιοχή πιο βόρεια, ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα δοκιμαστούν τόσο οι αντοχές της κυβέρνησης όσο και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων. Έχει άλλη πολιτική και διπλωματική βαρύτητα να αποπειρώνται έρευνες στο απώτατο όριο που θα μπορούσε να φτάσει η ελληνική ΑΟΖ (η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει επισήμως ΑΟΖ) και άλλο σε σημείο κοντά σε νησί.

Αν το Oruc Reis πλησιάσει ακόμα περισσότερο το Καστελόριζο ή άλλο ελληνικό νησί ενδεχομένως μπούμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ