ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες επαφές: Μητσοτάκης - Μακρόν στην Κορσική, στρατιωτικές επιτροπές στο ΝΑΤΟ

Κρίσιμες επαφές: Μητσοτάκης - Μακρόν στην Κορσική, στρατιωτικές επιτροπές στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Daniel Cole

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η αυριανή ημέρα σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα με τη διπλωματική ατζέντα να περιλαμβάνει σημαντικά ραντεβού, τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε σημαντικές εξελίξεις. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Κορσική, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) και θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας-Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει στην Κορσική σημαντικές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσημα πως ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές». Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κορσική έχει ως εξής:

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής

16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν

17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

20:45 Επίσημο δείπνο.

Τι περιλαμβάνει η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, συζήτησε -μεταξύ άλλων- για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την συντήρηση των αεροσκαφών Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελικοπτέρων NH-90.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για δανεισμό, προς την Ελλάδα, δύο υπερσύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης, μέχρι η Αθήνα να καταλήξει για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για δύο καινούργια γαλλικά σκάφη τύπου FREMM, την «Αλσατία» και τη «Λωρραίνη», που ναυπηγήθηκαν μόλις το 2019.

Διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, η ταχύτητά τους φτάνει τους 27 κόμβους. Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού κεντρίζουν επίσης και οι γαλλικές φρεγάτες Belhara.

Η Ελλάδα ζήτησε στο ΝΑΤΟ την απόσυρση του Oruc Reis

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ πολιτική συζήτηση για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η συζήτηση διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν απειλή για τη συμμαχία και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρέσβης μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Σπυρος Λαμπρίδης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στο Χάρτη του ΟΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης ο Έλληνας αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η τουρκική προκλητικότητα

Την ίδια μέρα, τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Όπως ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, «τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμακώνεται η ένταση σχετικά με τις αυξανόμενες και αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα κράτη μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή ως ένδειξη ισχύος, δημιουργώντας φόβους ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση».

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τα ζητήματα αυτά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Αργότερα, στις 18:45, οι ευρωβουλευτές θα συνομιλήσουν με τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ