ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας οι απαραίτητες ενέργειες για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών

Υπ. Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας οι απαραίτητες ενέργειες για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών
CNN Greece / Ευδοκία Μύτιλη

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης».

«Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης:

«Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Εικόνες ντροπής

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν τη νύχτα δίπλα στα καμένα, σε χωράφια, δρόμους, πάρκινγκ και σε μαγαζιά καθώς οι προσωρινοί χώροι διαμονής τους καταστράφηκαν εντελώς.

Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επέτρεψαν οι μετανάστες να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα, ενώ αρκετές φορές έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση κάνοντας λόγο για υγειονομική βόμβα καθώς 35 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μόλις 8 από αυτούς έχουν εντοπιστεί.

Μάλιστα, αργά το βράδυ ξέσπασαν και επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ