ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία
(Ian Langsdon, Pool via AP)

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα -τόσο για τη Μόρια όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις- εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία.

«Η Ε.Ε. επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές» τόνισε επίσης ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές” και πρέπει “να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν.

«Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.

«Η Ελλάδα επλήγη με σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό»

Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στο «πλήγμα που υπέστη η Ελλάδα στο μεταναστευτικό».

Όπως τόνισε, η Ελλάδα «επλήγη με σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό» ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με το Βερολίνο για να βρεθεί κάποια λύση μετά την καταστροφή στη Μόρια.

Υπενθυμίζεται πως στις 17:00 ώρα Ελλάδος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εν λόγω συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο, λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά.

Επ' αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και 'Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της 'Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το κείμενο το συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Το μήνυμά του στο Facebook

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια εξέφρασε χθες με ανάρτησή του στο Facebook -στα ελληνικά- ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ανάρτησή του, ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει πως η πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας αποτελεί ένα «επιπλέον δράμα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση».

«Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τόνισε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ