ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποκάλυψη Μητσοτάκη για συμφωνία με την Τουρκία και η απάντηση Πέτσα

Η αποκάλυψη Μητσοτάκη για συμφωνία με την Τουρκία και η απάντηση Πέτσα
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σειρά ερωτήσεων από τους πολιτικούς συντάκτες, στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προκάλεσε η αποκάλυψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε άρθρό του που δημοσιεύθηκε χτες, Τετάρτη, στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία, στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο συμφωνίας, αλλά η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη που οδήγησε σε αποτυχία την πρωτοβουλία την τελευταία στιγμή.

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε "έγγραφη συμφωνία". Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα ρωτήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει κανένα στοιχείο για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τουρκία, στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός. Είπε, ωστόσο, στους δημοσιογράφους «για απαντήσεις να ανατρέξετε στο γιατί επιχείρησε να τορπιλίσει αυτό το βήμα ο κ.Τσαβούσογλου», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το περιεχόμενο της έγγραφης συμφωνίας ήταν θετικό για την Ελλάδα.

Ο κ.Πέτσας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι για την κυβέρνηση υπάρχει μία διαφορά με την Τουρκία: η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. «Μιλάμε για περιοχές, που δεν έχει γίνει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» διευκρίνισε.

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες λέγοντας: «Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για την επίθεση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος με ανάρτηση στο Twitter υπονοεί ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως τονίζει στο tweet του ο κ. Κατρούγκαλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ, αλλά όχι στους αρχηγούς ή στον ελληνικό λαό, για τη συμφωνία με την Τουρκία. Ρωτά «τι λέει αυτή η συμφωνία;» και σε «σε ποια βάση διεξάγονται οι τεχνικές συνομιλίες υπό το ΝΑΤΟ που προχθές διαψεύδονταν αλλά σήμερα επιβεβαιώνονται;».

«Μας προκαλεί εντύπωση που ο κ. Κατρούγκαλος ρωτά εμάς και όχι τον αρχηγό του. Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σχολιάζοντας ειρωνικά πως «μάλλον ο κ.Κατρούγκαλος έχει χαθεί στη μετάφραση του ανασχηματισμού στο ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της κάνει λόγο για «μυστική διπλωματία» και σχολιάζει ότι «από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου». Λέει επίσης ότι "επιβεβαιώνεται πως ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία".

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά:

«Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία, κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα. Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει».

Ζυμώσεις στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας-Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ έχει καταθέσει τις απόψεις του για μηχανισμό αποκλιμάκωσης, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πως διάλογος χωρίς απόσυρση των τουρκικών πλοίων δεν γίνεται. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η κατάθεση γραπτώς των θέσεων της Αθήνας επί των προτάσεων Στόλτενμπεργκ.

Χθες, Τετάρτη, διεξήχθη συζήτηση σε επίπεδο πρέσβεων στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο της Συμμαχίας, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν απειλή για τη συμμαχία και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρέσβης μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Σπύρος Λαμπρίδης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ