ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέρκελ ανακοίνωσε γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την υποδοχή ανήλικων από τη Μόρια

Η Μέρκελ ανακοίνωσε γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την υποδοχή ανήλικων από τη Μόρια
CNN Greece/Ευδοκία Μύτιλη

Την έναρξη μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλικων μεταναστών που ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά, ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη» της ΕΕ, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος εκτίμησε ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν «επιτέλους» σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα «δεν υπάρχει».

Παράλληλα, την υποδοχή από την Αυστρία, προσφύγων από την κατεστραμμένη από τη φωτιά, δομή υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, ζητά με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο ίδιος τονίζει πως «πρόσφυγες στη Μόρια και ιδιαίτερα παιδιά χωρίς γονείς, χρειάζονται τώρα τη βοήθεια μας, και η Αυστρία έχει μία μακρά παράδοση να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και διαθέτει το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνει τώρα το σωστό».

«Η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μία ήπειρος ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε αυτήν την κοινή μας Ευρώπη, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κατά τη φυγή τους από τον πόλεμο, από τις διώξεις και τα βασανιστήρια, πρέπει να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες για χρόνια, και τώρα να έχουν χάσει και αυτό το καταφύγιο», επισημαίνει ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν.

«Η Αυστρία έχει μια μακρά και μεγάλη παράδοση να βοηθά ανθρώπους στην ανάγκη, και οι Αυστριακοί ήταν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν εκείνους που δεν μπορούσαν πλέον να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Πρόσφυγες στη Μόρια και ειδικά παιδιά χωρίς γονείς, χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας. Η Ευρώπη και η Αυστρία, και σε αυτό είμαι αισιόδοξος, έχουν το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνουν το σωστό. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που μας δείχνουν σε ποια Ευρώπη ζούμε», τονίζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ