ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aισιοδοξία στην κυβέρνηση για άμεση επιστροφή της τρόικας

Aισιοδοξία στην κυβέρνηση για άμεση επιστροφή της τρόικας

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την προοπτική επιστροφής της ηγεσίας της τρόικας μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά.

Η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κρατά δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης και δεν επιτρέπει στην πραγματοποίηση παράλληλων πολιτικών ή στην κατάθεση νομοσχεδίων που θα σχετίζονται με την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή σε μία αναπτυξιακή τροχιά.

Πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που θέλουν να πιστεύουν ότι ενδεχομένως μετά την Τετάρτη μπορεί οι επικεφαλής των τροϊκανών να γυρίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποφεύγουν να κάνουν δημοσίως προβλέψεις για το θέμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα πιάσουν κλίμα από το σημερινό Euroworking Group διαπιστώνοντας όπως λένε μία βελτίωση της στάσης των Ευρωπαίων υπέρ της Ελλάδας η οποία συνδέεται και με τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για το Προσφυγικό.

Στην κυβέρνηση ανέγνωσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Σαγκάη όπου και η συνεδρίαση των G20 καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αν και σχολίασε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόνισε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Επίσης για πρώτη φορά εμφανίστηκε και ο ίδιος σχετικά αλληλέγγυος με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό διαπιστώνοντας πως η Γερμανία κατανοεί τις δυσκολίες ωστόσο υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν άλλη αντίληψη γι’ αυτό και από κοινού θα πρέπει να βρεθεί λύση σ’ αυτό το τόσο δύσκολο πρόβλημα.

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό ο Μπάρακ Ομπάμα ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού να επικοινωνήσει με το Μαξίμου (έπειτα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα) για να ενημερωθεί αναφορικά με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης και την προοπτική κλεισίματος της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον αμερικανό υπουργό οικονομικών ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για να εισπράξει εκ μέρους του κ. Λιου το σχόλιο πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και οι θεσμοί.

Στο τηλεφώνημα ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον αμερικανό αξιωματούχο να μεσολαβήσει προς το ΔΝΤ για την άμεση επιστροφή στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές πάντως επιμένουν ότι εφόσον η τρόικα επιστρέψει σύντομα η αξιολόγηση θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα των Καθολικών.

Απόψε ο πρωθυπουργός θα δώσει τηλεοπτική συνέντευξη Star όπου αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την οικονομία και το προσφυγικό όπως επίσης και για τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μυστικά ραντεβού του με ιστορικό εκδότη. Για την γραμμή που θα ακολουθήσει η Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει το πρωί το κυβερνητικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ