ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα: Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία γύρω από το Oruc Reis

Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα: Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία γύρω από το Oruc Reis
(Turkish Energy Ministry via AP, Pool)

Τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας για τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης αποτυπώνει ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, στην οποία ο Τούρκος αξιωματούχος παραθέτει επί της ουσίας τους τέσσερις όρους της Τουρκίας για να καθίσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακσόι μιλά για «προκατειλημμένη» ανακοίνωση της Συνόδου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «μαξιμαλιστικές της θέσεις» στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Για να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία που παρακολουθούν το Oruc Reis, να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου- και να σταματήσει να πιέζει την “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης» αναφέρει προκλητικά ο Ακσόι.

«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους -και στην κατανομή εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων- και να μην εμπλέκουν την Ε.Ε. στα δικά τους συμφέροντα» υποστηρίζει επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Μάλιστα, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Τούρκου προέδρου, ο Ακσόι ζήτησε από την Ε.Ε. και τις χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους.

«Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο…» καταλήγει λέγοντας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ