Eurogroup: Συμφωνία να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη
Ανανεώθηκε:
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίσουν τη δημοσιονομική στήριξη για να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους ξανά μετά την κρίση της COVID-19, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Στην πρώτη δια ζώσης σύνοδό τους μετά τον Φεβρουάριο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ανεπίσημα σχετικά με τη δημοσιονομική αντίδραση στην πανδημία.
«Δεν θα υπάρξει ξαφνικό σταμάτημα, κανένας κίνδυνος για τις πολιτικές και η συνολική δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία», δήλωσε ο Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αν και οι υπουργοί δεν αναφέρθηκαν σε επιπλέον ποσά, πέραν αυτών για τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί για να διατηρήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, έκαναν σαφές ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική σύσφιγξη σύντομα και ότι θα συνεχίσουν την ενίσχυση όσο αυτή χρειάζεται.
«Όσον αφορά τη δημοσιονομική στάση για το 2021, δεδομένου του σημερινού υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας (…) μία πρόωρη απόσυρση της στήριξης θα υπονόμευε την εύθραυστη ανάκαμψη», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι. «Αν κάνουμε λάθος εκτίμηση του χρόνου της επανόδου (στους δημοσιονομικούς κανόνες), θα διακινδυνεύσουμε να κάνουμε ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ φάνηκε συντηρητικός, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από την επόμενη χρονιά.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει πριν το τέλος του 2022 στα προ κρίσης επίπεδα, δείχνοντας τη θέση της ΕΚΤ για ισχυρή δημοσιονομική στήριξη.
Οι υπουργοί εξέφρασαν, επίσης, τη στήριξή τους στην προώθηση πρωτοβουλιών, πουέχουν καθυστερήσει, όπως την τραπεζική ένωση της ΕΕ, από την οποία λείπει ακόμη ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά το ποσοστό - ρεκόρ 8,3% το 2020 - μετά από την ανάπτυξή της κατά 1,5% το 2019 - λόγω της διαταραχής που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Δημοσκόπηση Alco: Οριακά μονοψήφια η διαφορά ΝΔ και ΕΛΑΣ - Τρίτο, αλλά με πτώση το ΠΑΣΟΚ
10:38
Το Denza Z είναι ένα κινεζικό, ηλεκτρικό supercar με 1.604 ίππους
10:28
Φονική πυρκαγιά στην Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών - Δυσοίωνη πρόβλεψη για την Ευρώπη
10:17
Συναγερμός στην Ασία για τον τυφώνα Μπάβι - 15 νεκροί από κατολισθήσεις στις Φιλιππίνες
10:07