ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρύτατη συναίνεση για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ψηφιοποίηση του κράτους

Ευρύτατη συναίνεση για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ψηφιοποίηση του κράτους
ΙΝΤΙΜΕ

Ευρύτατης αποδοχής τυγχάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση του κράτους, που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης αναπτύσσοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου επεσήμανε πως τα 232 άρθρα του ρυθμίζουν ζητήματα που παρέμεναν σε εκκρεμότητα, ενώ ενοποιεί όλη τη βασική νομοθεσία ετών αναφορικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Μεγάλη παρέμβαση συνιστά το 5G και σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη ο τρόπος που θα αναπτυχθεί συνιστά διεθνή πρωτοτυπία γι αυτό και έδειξε ενδιαφέρον η αρμόδια επίτροπος. «Πρέπει να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να μην χάσουμε κι αυτό το τρένο», είπε και πρόσθεσε: «κρατάμε κάποιες συχνότητες που θα δίνουμε σε start up και ερευνητικά κέντρα».

Σε ότι αφορά στις νέες ταυτότητες, ανέφερε πως ορθά ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός, καθώς έλειπαν ουσιώδη στοιχεία, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή υπογραφή και τόνισε ότι οι νέες ταυτότητες, που θα έχουν δύο αριθμούς, θα αρχίσουν να εκδίδονται σε περίπου δύο χρόνια.

Τέλος μπαίνει και στα φαξ με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπογραμμίζει ότι η κατάργηση του φαξ τους επόμενους μήνες έχει συμβολική σημασία.

«Το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα κράτος αποδοτικότερο, οι ψηφιακές υπηρεσίες μειώνουν ανισότητες και ενδυναμώνουν την κρατική υπόσταση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα που αντιμετωπίζουμε διεθνείς προκλήσεις» είπε.

Επιφυλάξεις ως προς τη διαφάνεια διατύπωσε ο Μάριος Κατσής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο στηρίζουν τα περισσότερα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που καταψηφίζει. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ