ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Λαβρόφ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Λαβρόφ
ΥΠΕΞ/TWITTER

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σημειώνεται πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου και συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδηόσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανειλημμένα καλέσαμε όλες τις πλευρές. Θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους» είπε συγκεκριμένα ο κ. Λαβρόφ, μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Θα συνεχίσουμε τις στενές και εμπιστευτικές επαφές μας σε διάφορα επίπεδα. Εξετάσαμε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και επανέλαβα την ανάγκη για δίκαιη αμετάκλητη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός.

«Μάλιστα εξέφρασα την θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει να δηλώνει ρητά την άποψη της και η Ρωσία θα βασίζεται πάνω σε αυτή. Είμαστε πεπεισμένοι για την ταχύτητα έναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της διευθέτησης που περιλαμβάνονται στα διάφορα ζητήματα», προσέθεσε καταλήγοντας ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τονίζοντας τη σημασία της λύσης του Κυπριακού στην βάση των ψηφιασμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κανένα σημείο δεν ετέθη από ρωσικής πλευράς θέμα για την ενίσχυση των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτείων.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τον κ. Λαβρόφ βαθύτατο γνώστη του προβλήματος και με προσωπικό, διαχρονικό ενδιαφέρον. «Αφού εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενημέρωσα τον Σεργκέι για τις τελευταίες εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις προκλητικές εξαγγελίες και απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου.

Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη Μόσχας στο Κυπριακό και ως προς τη μορφή λύσης, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία έχει ως κεντρικό άξονα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλεάις του ΟΗΕ.

Η Ρωσία επανέλαβε τη θέση της ότι τo σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και ότι οι εγγυήσεις πρέπει να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να είναι αποτελεσματικές. «Είναι προφανές και το τόνισα σήμερα ότι οι εξωτερικές εγγυήσεις δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

Αξιοσημείωτο συμπέρασμα από τις επαφές Λαβρόφ στη Λευκωσία είναι επίσης το γεγονός ότι η Ρωσία δεσμεύεται από Ψηφίσματα και Αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και απορρίπτει προσπάθειες δημιουργίας τουρκικών τετελεσμένων που αντιβαίνουν σε αυτά.

Στις συνομιλίες των δύο πλευρών επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στην περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων και συνεργασίας. Παράλληλα συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων που καθυστέρησε λόγω κορωνοϊού, με προτεραιότητα στη σύγκληση της Διακυβερνητικής Επιτροπής το αμέσως επόμενο διάστημα. Αποφασίστηκε ακόμη η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για συνεχή αξιολόγηση κατάστασης με στόχο την επανέναρξη των πτήσεων και του τουριστικού ρεύματος το συντομότερο δυνατόν σε συνθήκες ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ