ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Τεστ κορωνοϊού σε όσους μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Μηταράκης: Τεστ κορωνοϊού σε όσους μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δηλώσεις έκανε ο Νότης Μηταράκης από τη νέα δομή προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη.

Η λειτουργία της νέας δομής για τους αιτούντες άσυλο ενδεχομένως να ξεκινήσει και σήμερα. Στόχος είναι να διαμείνει εκεί ένας αριθμός από τους διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στον χώρο έχουν γίνει χωματουργικές εργασίες και στήνονται σκηνές

Μιλώντας, στον Σκάι ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε ότι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που θα μπαίνουν στη δομή, θα περνάνε από rapid test κορωνοϊού. Όσοι έχουν συμπτώματα ή διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί σε COVID-19 θα μεταφέρονται σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη.

Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε ότι τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος του μεταναστευτικού και πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απομακρύνει από τα νησιά φέτος πάνω από 25.000 άτομα και έχει μηδενίσει τις ροές.

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα

«Ηλεκτρισμένη» παραμένει η ατμόσφαιρα στη Μυτιλήνη μετά από τις φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, με πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν ακόμη μια βραδιά σε δρόμους και χωράφια και να προχωρούν σήμερα σε μια ακόμη διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το νησί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή νέου κέντρου προσφύγων στο Καρά Τεπέ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο μεταξύ των προσφύγων όσο και από τους κατοίκους.

Το πρωί του Σαββάτου, όπως αναφέρει η απεσταλμένη του CNN Greece Ευδοκία Μύτιλη, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν διαμαρτυρία για το νέο κέντρο. Η ένταση ανέβηκε και έπεσαν χημικά.

Την Παρασκευή κλούβες της αστυνομίας και «αύρες» αποβιβάστηκαν στο λιμάνι για να συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας και να οδηγήσουν σταδιακά τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι, προς την περιοχή του Καρά Τεπέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ