ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν την μετεγκατάσταση προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Χρυσοχοΐδης: Κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν την μετεγκατάσταση προσφύγων στο Καρά Τεπέ
CNN Greece / Ευδοκία Μύτιλη

Η Ελληνική Αστυνομία φέρεται να έχει εντοπίσει ομάδα Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Μυτιλήνη στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προειδοποιώντας ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους αιτούντες άσυλο να πάνε στη νέα δομή, να εξεταστούν για τον κορωνοϊό και να ταυτοποιηθούν.

Όπως είπε «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η ασφάλεια είναι πρωταρχικό μέλημα τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους χιλιάδες μετανάστες που είναι στο δρόμο και ειδικότερα τα παιδιά με τους γονείς τους».

Με γρήγορους ρυθμούς η εγκατάσταση των προσφύγων

Συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον πρόχειρο καταυλισμό στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ, δήλωσε στο CNN Greece, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος προσέθεσε πως οι ουρές που παρατηρούνται οφείλονται στην διενέργεια των μοριακών τεστ για το COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν εγκατασταθεί στον πρόχειρο καταυλισμό περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ όλοι έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, που γίνεται κατά τη διάρκεια της καταγραφής.

Προτεραιότητα εισόδου στον καταυλισμό έχουν οι οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και οι ευάλωτες ομάδες ενώ στόχος των Αρχών είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή όσοι έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταύτισης της Μόριας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια της αποσυμφόρησης του νησιού με τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων προσφύγων έχουν δικαίωμα ασύλου.

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας, που κάηκε αυτήν την εβδομάδα αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία (…) Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική (Ευρώπη) και ελπίζω ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5Monde.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ