ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

«Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφάρμοσε και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη.

«Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων στο νησί. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν από τέσσερις μήνες -και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες- πρέπει να το δούμε σαν μια ευκαιρία» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε:

«Πρέπει όμως να το δούμε ως ευκαιρία για να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για να στηριχθεί η Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η δεύτερη ευκαιρία είναι να δημιουργήσουμε μια μόνιμη δομή, χωρίς τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή πλευρά του μεταναστευτικού».

Όπως εξήγησε, όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο στο Καρά Τεπέ θα εξετάζεται για Covid -μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Είναι μια προσωρινή δομή, που θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη φάση» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως θα υπάρχει μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί.

Παραδέχτηκε επίσης, πως ο κόσμος της Μυτιλήνης έχει δίκιο.

«Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου, όπου επιλέξουμε τελικά να γίνει αυτό, να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ… Να έχει τη σημαία της Ελλάδας και της Ευρώπης.» είπε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ