ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία Μπαχρέιν - Ισραήλ

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία Μπαχρέιν - Ισραήλ
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων Μπαχρέιν - Ισραήλ, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η εξέλιξη αυτή, μετά και από την αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την παγίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει.

«Αναγνωρίζουμε, σε αυτό το πλαίσιο, τον καθοριστικό ρόλο των ΗΠΑ και τη συμβολή τους για επίτευξη του στόχου αυτού», προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής και συνεκτικής λύσης δύο κρατών στην αραβοϊσραηλινή διένεξη, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγει.

Τη συμφωνία Ισραήλ - Μπαχρέιν ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση έγινε αφού προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ίσα Αλ Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες ανέφεραν ότι συμφώνησαν «να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν».

«Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής», συνεχίζει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ