ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντονμέζ: Το Oruc Reis συγκέντρωσε δεδομένα, θα συνεχίσει τις έρευνες

Ντονμέζ: Το Oruc Reis συγκέντρωσε δεδομένα, θα συνεχίσει τις έρευνες
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Το αφήγημά της για στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αναδεικνύει σήμερα η Άγκυρα, με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας να εξηγεί πως το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση και τον υπουργό Φατίχ Ντονμέζ να υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι το Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεμήνυσε δε, πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε χθες σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι η επιστροφή του Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου θετει η Άγκυρα

Υπενθυμίζεται πως χθες, Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, την ώρα που στο ακριτικό νησί βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωναν ανοικτοί σε διάλογο, αλλά με τον όρο ότι αυτός θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία θα θέσει όλη την γκάμα των ανυπόστατων διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη σαφή μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιστροφή του ερευνητικού σκάφου Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex.

Επανέλαβε, δε, τη διάθεσή του για διάλογο με τη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.

Απαγορεύονται όμως οι μονομερείς ενέργειες. Είναι προφανές πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν για να συζητήσουμε.

Αν έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι για συζητήσεις αποκλιμάκωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ