ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Eπιστροφή αντιτίμου για δρομολόγια που δεν εκτελέστηκαν μέσω 18μηνων voucher

Πλακιωτάκης: Eπιστροφή αντιτίμου για δρομολόγια που δεν εκτελέστηκαν μέσω 18μηνων voucher
ΙΝΤΙΜΕ

Τροπολογία που προβλέπει την επιστροφή αντιτίμου ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέσω voucher διάρκειας 18 μηνών για δρομολόγια που δεν εκτελέστηκαν από 25/2 έως 31/8 ή εισιτήρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν λόγω αδυναμίας των επιβατών, εξαιτίας της πανδημίας, κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ρύθμιση που επιτρέπεται η μεταβίβαση του voucher και σε τρίτο πρόσωπο χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

- Περιορίζεται το χρονικό διάστημα (από 25-2-2020 έως 31-8-2020) έκδοσης των πιστωτικών σημειωμάτων από τις αρμόδιες αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες έναντι απαιτήσεων επιστροφής αντιτίμού αεροπορικών και ναυτιλιακών εισιτηρίων προς επιβάτες λόγω ματαιώσεων πτήσεων και πλόων, αντίστοιχα, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. - Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα επιτρέπεται η μεταβίβαση των εκδοθέντων πιστωτικών σημειωμάτων σε τρίτο, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

- Από 1-9-2020 και μετά, οι προαναφερόμενες απαιτήσεις ικανοποιούνται σύμφωνα με το υφιστάμενο πριν τις έκτακτες ρυθμίσεις καθεστώς για απαιτήσεις που προκύπτουν εξαιτίας ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης πτήσεων και ματαιώσεων δρομολογίων ή περιηγητικών πλόων ή/και απαγόρευσης διακίνησης επιβατών σε δρομολόγια ακτοπλοΐας και διεθνών ή περιηγητικών πλόων.

- Ειδικά για αντίστοιχες απαιτήσεις από συμβάσεις ολικής ναύλωσης επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (ν.4256/2014), οι προαναφερόμενες έκτακτες ρυθμίσεις εφαρμόζονται έως 31-10-2020.

- Τροποποιούνται - συμπληρώνονται, διατάξεις του άρθρου εβδομηκοστού της από 13.4.2020 Π.Ν.Ω., σχετικά με την καταγγελία συμβάσεων μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και των πελατών τούς για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, στα εξής κατά βάση σημεία : α. Μειώνεται το χρονικό εύρος της καταγγελίας συμβάσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών που έχουν συναφθεί μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και πελατών τους με καταληκτική ημερομηνία για την καταγγελία της σύμβασης την 31η Αυγούστου 2020 αντί την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

- Δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης των πιστωτικών σημειωμάτων, πού προσφέρούν οι τουριστικές επιχειρήσεις αντί της επιστροφής χρημάτων, από το λήπτη τούς σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ