ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ για Μόρια: Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μέρκελ για Μόρια: Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο
(Michele Tantussi/Pool via AP)

H στήριξη προς την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό και τη Μόρια πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας ερωτηθείσα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών ΕΕ-Κίνας.

«H στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι'αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία» υπογράμμισε η 'Ανγκελα Μέρκελ.

Εκτός από τους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προανήγγειλε σήμερα, Δευτέρα, στο Βερολίνο ότι «η Γερμανία θα συμβάλει ουσιαστικά στο θέμα αυτό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητά αυτή τη στιγμή τις λεπτομέρειες. Ιδίως θα αφορά οικογένειες με παιδιά. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα το οποίο αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία. Από αυτήν την άποψη, είναι απαραίτητη μια κοινή μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) επιμένει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρει μια λύση εντός 48 ωρών. Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στο Βερολίνο ότι «η εντύπωσή του είναι ότι πρόκειται για την κοινή βούληση και των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Η Γερμανία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι ένα πρώτο βήμα. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Σολτς.

Πόσοι πρόσφυγες θα πρέπει να γίνουν δεκτοί, δεν διευκρίνισε. Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν πάντως έκανε λόγο πρόσφατα για έναν τετραψήφιο αριθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ