ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γερμανία σχεδιάζει να πάρει 1.500 αιτούντες άσυλο από τα ελληνικά νησιά

Η Γερμανία σχεδιάζει να πάρει 1.500 αιτούντες άσυλο από τα ελληνικά νησιά
AP Photo/Petros Giannakouris

Στην υποδοχή περίπου 1.500 μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χορστ Ζέεχοφερ, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το DPA, το οποίο επικαλείται πολιτικούς αρμόδιους για την εγχώρια γερμανική πολιτική, πρόκειται για οικογένειες με παιδιά.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Αφρική και τη Συρία, έχουν μείνει χωρίς στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση σε φαγητό και νερό μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Τρίτης στη Μόρια, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της περιοχής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γερμανία και ακόμη εννέα χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα υποδεχτούν 400 ανήλικους πρόσφυγες.

Μέρκελ για Μόρια: Nα οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η στήριξη προς την Ελλάδα

H στήριξη προς την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό και τη Μόρια πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας ερωτηθείσα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών ΕΕ-Κίνας.

«H στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι'αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία» υπογράμμισε η 'Ανγκελα Μέρκελ.

Εκτός από τους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ