ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης στο CNN Greece: Θα συνεχίσουμε τη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Χατζηδάκης στο CNN Greece: Θα συνεχίσουμε τη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και αυτό αποδείχθηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με το νέο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, δηλώνει σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ωστόσο, ο υπουργός τονίζει πως δεν υπάρχουν απεριόριστα χρήματα και γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει χρηστή οικονομική διαχείριση.

Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση της χώρας ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως ήδη έχει καταρτιστεί κατάλογος με 16 μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή.

Ο υπουργός τόνισε ότι με τις παρεμβάσεις που προωθούνται, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται εξαιτίας της διακοπής της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ και των συναφών δραστηριοτήτων.

Μόνο από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις στις δύο περιοχές (σε σύνολο 70 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ως τώρα, από τον Ιούλιο οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα) υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς την Κομισιόν ως προς την υποστήριξη των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν στις λιγνιτικές περιοχές προβλέπει την αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης μέχρι και στο 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Για τις προοπτικές της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τονίζει πως το γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέγραψε κέρδη προ φόρων 55 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 είχε ζημίες 318 εκατ. ευρώ είναι μια απτή απόδειξη όχι μόνο της προόδου της ΔΕΗ, αλλά και της συντονισμένης προσπάθειας που καταβλήθηκε γι’ αυτό τους τελευταίους 12 μήνες.

«Οι γκρίζες ημέρες των προηγούμενων ετών, αλλά ιδίως του 2019 είναι πίσω για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται με σοβαρότητα, αλλά και με ταχύτητα», προσθέτει.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων, παραδεχόμενος πως η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι -με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί- το επόμενο διάστημα «θα δημιουργηθούν 17 αντίστοιχα εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα» και πρόσθεσε, ότι ο στόχος που έχει τεθεί «είναι τέτοιες μονάδες να δημιουργηθούν σε κάθε σημείο της χώρας».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στα γεωγραφικά τους όρια, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος».

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου.

«Από τα 300-400 εκατ. πήγαμε στα 850 εκ. ενώ έχουμε ανέβει και στην κατηγορία των επιδοτήσεων. Θα έχει οπωσδήποτε και "έξυπνη" ενέργεια με φωτοβολταϊκά στις στέγες και γι’ αυτό το πρόγραμμα είναι εξοικονομώ- αυτονομώ» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ