ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου σε Ζάεφ: Οι δύο χώρες μπαίνουν σε νέα εποχή

Σακελλαροπούλου σε Ζάεφ: Οι δύο χώρες μπαίνουν σε νέα εποχή
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρωθυπουργός της Βόρεια Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Υποδεχόμενη τον κ. Ζάεφ, η Πρόεδρος εκτίμησε ότι οι δύο χώρες μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Προσέθεσε ότι προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κ. Σακελλαροπούλου δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι ήταν ένα όνειρο 20 ετών μια επίσκεψη όπως αυτή, η οποία έχει ως αντικείμενο την οικονομία. Προσέθεσε ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Είπε ακόμα ότι άξιζε τον κόπο γιατί οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν. Τον Οκτώβριο θα γίνει συνάντηση της επιτροπής για τις εμπορικές ονομασίες. Εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμα μεγαλύτερης συνεργασίας. Σημείωσε δε ότι ελληνικά μαχητική επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Ζάεφ μίλησε χτες στο συνέδριο του Economist. Μέσα στην ημέρα θα έχει συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Φίλη μας η Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο κ. Ζάεφ δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Νέας Μακεδονίας. Επισήμανε ότι:

«Τώρα έχουμε φίλους. Η Ελλάδα είναι φίλη και αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές υποστηρίκτριες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη γειτονική χώρα μας, τη Βουλγαρία. Αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από εμάς. Από το αν θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. Από το πώς θα προετοιμάσουμε την κοινωνία μας για να εφαρμόσει τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί τον Δεκέμβριο θα έχουμε τη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ και θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είμαστε υποψήφιο μέλος 15 χρόνια τώρα. Αλλά πλέον είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τη Βόρεια Μακεδονία από το να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ