ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακυρώθηκε το ταξίδι του Αυστριακού ΥΠΕΞ σε Ελλάδα - Κύπρο λόγω κορωνοϊού

Ακυρώθηκε το ταξίδι του Αυστριακού ΥΠΕΞ σε Ελλάδα - Κύπρο λόγω κορωνοϊού
AP Photo/Ronald Zak

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της ΑυστρίαςΑλεξάντερ Σάλενμπεργκ στην Ελλάδα και την Κύπρο που είχε προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, ακυρώθηκε βραχυπρόθεσμα, καθώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, για ένα μέλος της αντιπροσωπείας βρέθηκε θετικό το τεστ ρουτίνας για κορωνοϊό.

Ο υπάλληλος δεν έχει συμπτώματα και βρίσκεται ήδη σε καραντίνα, ενώ το τεστ για τον υπουργό Εξωτερικών ήταν αρνητικό και, δεδομένου ότι δεν ήταν σε άμεση επαφή με τον ενδιαφερόμενο, ο υπουργός δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε καραντίνα, ωστόσο, οτιδήποτε άλλο εκτός από μια ματαίωση θα ήταν ανεύθυνο, όπως δήλωσε απόψε στη Βιέννη η εκπρόσωπος του υπουργού.

Μετά την διαπίστωση του κρούσματος, ολόκληρο το επιτελείο συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών υποβλήθηκε σήμερα σε τεστ Covid-19 και εκείνοι που είχαν έλθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο υπάλληλο στάλθηκαν σε κατ΄ οίκο καραντίνα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός, για να είναι ασφαλής, θα υποβληθεί την Παρασκευή για δεύτερη φορά σε τεστ.

Όπως αναφερόταν σχετικά, επίσημος λόγος για το ταξίδι του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών ήταν η διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης επρόκειτο επίσης να συζητηθεί ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, όπως η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Οι κυβερνητικές επαφές της Αυστρίας με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα στενές αυτήν την εποχή και ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θα μετέβαινε αύριο στην Αθήνα μόλις μια ημέρα μετά τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, ο οποίος παρέδωσε προσωπικά σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα ανθρωπιστική βοήθεια 55 τόνων για την ανακούφιση προσφύγων και μεταναστών μετά τη φωτιά στη Μόρια.

Πρόκειται για εξοπλισμό που μεταφέρθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Antonow 124 και αποτελείται από 400 οικογενειακές σκηνές για πέντε άτομα η καθεμία με θερμαντήρες, 2.700 φουσκωτά στρώματα, 7.400 κουβέρτες και 2.000 πακέτα υγιεινής, ενώ τον περασμένο Απρίλιο, η Αυστρία είχε ήδη στείλει 181 κοντέινερ στην Ελλάδα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Κατά την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να συζητήσει και το άλλο μείζον θέμα, εκείνο των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα ετίθετο και στις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου θα έφτανε το βράδυ της Πέμπτης.

Για το θέμα αυτό, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, πριν την ματαίωση του ταξιδιού, τόνιζε ότι «ένα πράγμα είναι σαφές: οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι παράνομες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και η Τουρκία καλείται επειγόντως να αποφύγει τις συνεχείς, απαράδεκτες προκλήσεις στη Μεσόγειο».

Στις δηλώσεις του αυτές, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας σκληρό μήνυμα στην κατεύθυνση της Τουρκίας, τόνιζε χαρακτηριστικά : «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά την Τουρκία. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει επειγόντως να εξετάσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι εταίρος της Ευρώπης, και η Αυστρία συνεχίζει να ζητά να υπάρξει και τυπικά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν παγώσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ