ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο CNNi: Δεν υπάρχουν περιστατικά κακομεταχείρισης μεταναστών

Μηταράκης στο CNNi: Δεν υπάρχουν περιστατικά κακομεταχείρισης μεταναστών
ΙΝΤΙΜΕ

Σε διάψευση των κατηγοριών ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους επαναπροωθήσεων μεταναστών προς την Τουρκία, προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο CNNi.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνουν οι δουλέμποροι «επειδή η χώρα μας προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά».

«Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο», επισήμανε ο κ. Μηταράκης και αρνήθηκε ότι υπάρχουν περιστατικά κακομεταχείρισης των νεοεισερχόμενων από το ελληνικό λιμενικό, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να σας πω τι κρύβεται πίσω από τις ιστορίες τους».

Το Λιμενικό «έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, «και φέτος σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό θανατηφόρων περιστατικών χάρη στην άμεση επέμβαση σε ναυάγια», τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές «παρεμπόδιζαν το έργο έρευνας και διάσωσης από το λιμενικό σώμα».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «είναι ευθύνη της τουρκικής ακτοφυλακής, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας να προλαμβάνουν τις βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά εδάφη, είναι ευθύνη της τουρκικής ακτοφυλακής να αποτρέπουν τις βάρκες να περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Για την Ελλάδα «η μετανάστευση έχει μια ανθρώπινη διάσταση», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός. «Είχαμε άμεση απόκριση στη Μόρια, η οποία κάηκε και 12.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι».

Για τη δομή του Καρά Τεπέ περιέγραψε ότι «σε λίγες μόλις μέρες υπάρχει μια νέα δομή με καλύτερες συνθήκες από την προηγούμενη, ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για εμάς λοιπόν η ανθρωπιστική αυτή πτυχή είναι σημαντική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ