ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από κοντά παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο το Πεντάγωνο

Από κοντά παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο το Πεντάγωνο
H αποκλιμάκωση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με την απόσυρση του Oruc Reis αξιολογείται από τους επιτελείς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει -όπως επισημαίνουν πηγές- πως η Ελλάδα πράττει αναλόγως των κινήσεων του τουρκικού στόλου (φωτογραφία αρχείου) Greek Defense Ministry via AP

Υπό στενή παρακολούθηση του Πενταγώνου βρίσκονται οι κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την ελληνική πλευρά να ακολουθεί το δικό της επιχειρησιακό σχεδιασμό, επανεξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα που προκύπτουν.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η αποκλιμάκωση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με την απόσυρση του Oruc Reis αξιολογείται από τους επιτελείς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα πράττει αναλόγως των κινήσεων του τουρκικού στόλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Πεντάγωνο υλοποιεί τη δική του στρατηγική με βασικό γνώμονα την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Παρατηρεί με μεγάλη προσοχή τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί επιχειρησιακά αναλόγως των κινήσεων της Αγκυρας.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επεσήμανε πως η Ελλάδα αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην περιοχή της Μεσογείου με γνώμονα την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Επίσης υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις αρχές και επομένως έχει αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δημιουργούνται με βάση δύο άξονες. «Ο πρώτος είναι η αμυντική διπλωματία» είπε και εξήγησε ότι «με την ενεργοποίηση των σχέσεων με συμμάχους μας, περισσότερο σε αμυντικό επίπεδο» η αμυντική διπλωματία έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

«Ο άλλος άξονας», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Να γίνουμε δυνατότεροι. Με εντατικοποιημένη, στοχευμένη, έξυπνη και προτεραιοποιημένη προσπάθεια για να αναπτύξουμε τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σημειώνεται πως νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες πως αποσύρονται τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, η Αθήνα βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή, με την ελληνική πλευρά να παρακολουθεί τις κινήσεις αξιολογώντας και επαναπροσδιορίζοντας την κατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε στο ΝΑΤΟ ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας -κάτι που ακόμη δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ