ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέσω κινητού τηλεφώνου, λάπτοπ ή τάμπλετ οι ψηφοφορίες στη Βουλή λόγω κορωνοϊού

Μέσω κινητού τηλεφώνου, λάπτοπ ή τάμπλετ οι ψηφοφορίες στη Βουλή λόγω κορωνοϊού
ΙΝΤΙΜΕ

Μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή για την αποφυγή συγχρωτισμού στην αίθουσα της Ολομέλειας θα γίνονται στο εξής οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, λόγω κορωνοϊού.

Την απόφαση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, με πλατφόρμα απομακρυσμένης πρόσβασης, έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της γραμματέως της ΚΟ Όλγας Γεροβασίλη, καθώς -όπως επισημάνθηκε- η μέθοδος της προσέλευσης ανά ομάδες των 60 βουλευτών δεν απέδωσε.

Όπως μάλιστα είπε, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πρόσφατα διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία προσήλθαν την ίδια στιγμή 140 βουλευτές, γεγονός που προβλημάτισε τη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι στις ονομαστικές ψηφοφορίες προσέρχονταν όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά και συνεργάτες τους και μαζί με τους οδηγούς έφταναν τα 1000 άτομα.

Το νέο σύστημα σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου Γιώργο Μυλωνάκη θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες, στα πρότυπα του «μοντέλου» που εφαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κάποιες ωστόσο, αλλαγές ώστε να είναι πιο εύχρηστο. Μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ασφαλούς ταυτοποίησης του βουλευτή -χρήστη.

Η παραμετροποίησης αυτής της τεχνολογικής μεθόδου θα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο διαθέτει ο βουλευτής, τάμπλετ, λάπτοπ, ή κινητό τηλέφωνο.

Παράλληλα, έγινε γνωστό η Βουλή προμηθεύτηκε 8.500 μάσκες υφασμάτινες, χρώματος μπλε με το λογότυπό της που θα μοιραστούν σε βουλευτές και υπαλλήλους και κόστισαν 15.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Βουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ